Evenimentul ZileiActualitateStatistici îngrijorătoare privind incidența cazurilor de COVID. România, pe locul trei în lume

Statistici îngrijorătoare privind incidența cazurilor de COVID. România, pe locul trei în lume

Statistici îngrijorătoare privind incidența cazurilor de COVID. România, pe locul trei în lume
România se află pe primul loc în Europa și pe locul trei în lume în privința cazurilor de infectări cu noua variantă de Covid. Potrivit virusologului Costel Atanasiu, vârful valului va fi atins în luna noiembrie.

Costel Atanasiu, de profesie virusolog, avertizează că țara noastră se află pe primul în Europa și pe locul 3 în lume în ceea ce privește incidența cazurilor de COVID. Specialistul a tras concluzia după ce a analizat datele publicate de instituțiile de specialitate. Astfel, România depășește țări ca Serbia, Rusia și Germania.

Virusologul român precizează că vârful valului va fi atins undeva prin luna noiembrie. Deși varianta actuală este extrem de contagioasă, Atanasiu a subliniat că nu este mai periculoasă decât variantele precedente din categoria ”omicron”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ba mai mult, adăugă expertul în virusologie, posibilitatea de a face o formă gravă este mai redusă dat fiind faptul că mare parte a populației fie a trecut prin boală fie este vaccinată. Persoanele imunizate și care au trecut prin boală sunt cei mai protejați în fața noi forme de Covid. Totuși, vaccinarea și purtarea măștilor de protecție în spațiile închise este o  bună măsură de prevenție.

România este pe primul loc în România la numărul de noi cazuri COVID

„A început un nou val de covid. România este pe primul loc în Europa și pe locul trei în lume la numărul de noi cazuri. Probabil că vârful valului va fi undeva prin noiembrie. Varianta actuală este foarte contagioasă, dar nu mai periculoasă decât celelalte din categoria „omicron”.

Probabilitatea de a face o formă gravă este redusă având în vedere că majoritatea populației este trecută prin boală sau este vaccinată. Cei mai protejați sunt cei care au o imunitate mixtă, adică sunt vaccinați și au trecut și prin boală”, a transmis Costel Atanasiu pe Facebook.

La polul opus, persoanele cele mai vulnerabile rămân în continuare vârstnicii și cei care sunt imunocompromiși. Dar, mai ales persoanele care urmează un tratament de chemoterapie. Potrivit protocoalelor medicale, ultima categorie de persoane ar trebui să se vaccineze semestrial deoarece sistemul lor imunitar nu produce destui anticorpi sau celule T.

Recomandările expertului în virusologie

Cât despre efectuarea unui nou vaccin, virusologul consideră că se impune vaccinarea cu încă o doză. Cu excepția celor care au manifestat reacții severe la celelalte imunizări. Nu în ultimul rând, Atanasiu a explicat rolul pe care l-au avut măștile de protecție în diminuarea numărului de cazuri COVID.

„Cei mai vulnerabili sunt cei nevaccinați, în special persoanele în vârstă și cei care sunt imunocompromiși din diferite motive, inclusiv persoanele care au cancer și fac în acest moment chemoterapie. În mod normal, aceste persoane ar trebui să-și facă câte o doză de vaccin la fiecare 6 luni, dacă nu și mai des.

Asta pentru că sistemul lor imunitar produce foarte puțini anticorpi și celule T. Merită să faceți încă o doză de vaccin? Da, cu excepția celor care au avut reacții adverse puternice la celelalte doze, o interdicție pe care, din păcate, n-o văd aplicată în România. În ciuda a ceea ce spun unii medici „faimoși” la televizor, recomand purtarea măștii în spațiile închise.

Majoritatea articolelelor științifice care au apărut în timpul pandemiei arată clar că purtarea măștii a fost factorul cel mai important care a dus la scăderea posibilității de îmbolnăvire și transmitere a virusului. Faptul că ceva nu este eficient 100% nu înseamnă că nu trebuie folosit”, a explicat Costel Atanasiu, pe pagina personală de Facebook.

Analiza a fost realizată în weekend, pe baza infectărilor COVID din ultimele șapte zile.


Accesează: