Evenimentul Zilei > Economie > STATISTICA prețurilor: Gazele s-au scumpit cu 7%. Energia electrică, cu 5%. VEZI ce s-a întâmplat cu combustibilii și serviciile de telefonie
STATISTICA prețurilor: Gazele s-au scumpit cu 7%. Energia electrică, cu 5%. VEZI ce s-a întâmplat cu combustibilii și serviciile de telefonie

STATISTICA prețurilor: Gazele s-au scumpit cu 7%. Energia electrică, cu 5%. VEZI ce s-a întâmplat cu combustibilii și serviciile de telefonie

Inflația continuă să rămână la cote minime, de la o lună la alta, dar în cifra generală, care include atât evoluția prețurilor alimentare, cât și pe cea a prețurilor nealimentare, și a tarifelor serviciilor, există evoluții diferite.

Astfel, potrivit Statisticii, inflația anuală a fost de -1,6% în octombrie. Prețurile au crescut însă ușor față de septembrie, cu 0,28%.

În septembrie s-au scumpit atât mărfurile alimentare, cu 0,5%, cât și cele nealimentare și serviciile, cu 0,13% și, respectiv, 0,27%.

În termeni anuali, calendarul de liberalizare a prețurilor la utilități a adus pentru români creșteri substanțiale de prețuri.

Astfel, energia electrică s-a scumpit cu 5,16%, în timp ce gazele naturale au consemnat o creștere cu 7,4%, majorare care se va resimți în special în perioada de iarnă, care urmează.

Combustibilii sunt mai ieftini decât la începutul anului, cu circa 2,2%, în timp ce serviciile de telefonie au rămas aproximativ la același nivel de preț.

În schimb, transportul urban în comun are tarife mai mari cu peste 2%, față de începutul anului.