Statistica care a pus pe jar autoritățile. Ce este de făcut?
- Cristian Tănase
- 15 mai 2019, 16:53
Conform unor statistici, zece procente dintre produsele alimentare cu care ne umplem coșul de cumpărături ajung la gunoi. În România, risipa alimentară se ridică la 6.000 de tone pe zi. Iar cea mai alarmantă statistică vine atunci când vorbim despre locul în care se produce risipa: doar 7% în retail și aproape 50% în gospodării.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, cu sprijinul Primăriei Sector 6, a organizat cu ocazia Săptămânii Voluntariatului evenimentul „6RE – Resurse, Reciclare, Recondiționare, Reutilizare, Responsabilitate, Respect”. Soluția găsită de aceștia pentru această risipă a fost realizarea unui atelier de gătit cu produsele de la cina de aseară.
Mary Balaban, ambasador Jamie Oliver, organizator al atelierului, crede în energia care se sudează în timpul pregătirii meselor în familie sau între prieteni. „Este benefic să conștientizăm importanța gătitului de la zero cu produse naturale, locale și de sezon, ținând cont totodată că în noi stă puterea de a reduce risipa alimentară. Avem nevoie doar de puțină creativitate, zâmbet și de dorința de a face, nimic altceva”, explică aceasta.
Mary a arătat cum se fac tartine cu ouă fierte și tije de legume sau o spumă de căpșuni, cu ajutorul alimentelor rămase după ce s-a terminat de gătit meniul zilei. O masă delicioasă a ajuns, în final, pe masa voluntarilor care participă la ateliere de creație și reciclare din cadrul Centrului de Recreere și Dezvoltare Personală Conacul „Golescu Grant”, acolo unde se vor purta discuții privind educarea obiceiurilor de consum, conştientizarea comportamentului social, dar și importanţa educaţiei de la o vârstă fragedă.
Până în prezent, activitățile din cadrul Săptămânii Voluntariatului au fost sprijinite de peste 30 de voluntari de la Facultatea de Asistență Socială, de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, iar unii din străinătate, prin intermediul AISEC.