Statistică îngrijorătoare. România este pe primul loc la migrația în alte state europene

Potrivit Raportului asupra inflației elaborat în luna august de Banca Națională, 20% din populația țării cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 a plecat în țările europene mai dezvoltate. Cauzele sunt multiple dar pe primul loc se poziționează sărăcia, urmată de instabilitatea economică, a unui loc de muncă și chiar inspabilitatea politică

BNR arată că, pe lângă emigrație, o altă problemă este ”inadecvarea sistemului de învățământ la cerințele pieței și de absența măsurilor de integrare a persoanelor inactive”.

În categoria 20-64 de ani este vorba despre vârsta cu impact direct asupra pieței muncii, o piață care se confruntă cu o acută lipsă de personal.

În comparație, media în statele UE este de 3,8%. România e pe primul loc la migrația în alte state europene, fiind urmată de Lituania, Croația, Portugalia, Letonia și Bulgaria (ponderi cuprinse între 10 și 15 %, potrivit BNR).

Datele BNR mai dau o informație esențială: din totalul românilor plecați în UE, 17% au studii superioare. E vorba practic de un brain-drain accelerat, o fugă fără precedent a creierelor.