Evenimentul Zilei > International > Statele Unite sunt pe punctul de a exploda. Puterea militară a Chinei este în continuă creștere
Statele Unite sunt pe punctul de a exploda. Puterea militară a Chinei este în continuă creștere

Statele Unite sunt pe punctul de a exploda. Puterea militară a Chinei este în continuă creștere

Atacuri cu rachete asupra unei machete americane din deșert, un zbor hipersonic în jurul Pământului, pregătiri militare pentru invadarea Taiwanului, toate aceste semne ale Chinei transmit ideea că se pregătește pentru un război.

Imaginile din satelit

Unul dintre cei mai înalți ofițeri ai Statelor Unite a avertizat cum China ar putea lansa, într-o zi, un atac nuclear asupra Statelor Unite. Această concluzie a generalului John Hyten, vicepreședintele al șefilor de stat major americani, este cel mai recent avertisment despre posibilele intenții ale Chinei.

Hyten a petrecut trei ani fiind comandant al Comandamentului Strategic al SUA, responsabil de armele nucleare ale Statelor Unite. Discursul lui cu privire la progresele militare în creștere ale Chinei, pe care le-a descris anterior ca fiind „uimitoare”, reflectă opinia generală a liderilor de vârf ai Pentagonului, potrivit căreia Beijingul se află pe un curs care ar putea duce inevitabil la un conflict cu SUA.

În ciuda acordului modest dintre președintele Biden și președintele Xi al Chinei de a începe discuțiile despre stabilitatea strategică și controlul armelor nucleare, imaginile din satelit demonstrează o imagine persistentă a unei națiuni care se pregătește de război și dezvoltă arme exotice care pun SUA în pericol.

Imaginile recente din satelit ale unui poligon de tragere din deșertul din nord-vestul Chinei au dezvăluit un model al unui portavion din clasa Gerald R Ford al Marinei SUA, așezat pe o linie de cale ferată, ca țintă în mișcare pentru testarea Armatei Chinei. Alte imagini din deșert au dezvăluit două machete la dimensiunea normală ale avioanelor E-3 Sentry ale Forțelor Aeriene SUA pentru antrenamentele la țintă.

Pentagonul luat prin surprindere

Referindu-se la un test de zbor din august, în care China a luat prin surprindere Pentagonul, Hyten a declarat pentru CBS News: „Au lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune, a făcut înconjurul lumii, a aruncat un vehicul hipersonic către China, care a afectat o țintă din China.”

Întrebat dacă vehiculul hipersonic, care se deplasează cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul, a lovit ținta, el a răspuns: „Destul de aproape”. Dacă vehiculul de planare ar fi înarmat cu un focos nuclear, nu ar trebui să fie atât de precis. „De ce construiesc toată această capacitate?” întrebă Hyten.

După cum a dezvăluit Pentagonul în raportul său anual privind armata Chinei, publicat în această lună, preocupările legate de intențiile Beijingului acoperă întreaga gamă de arme în curs de dezvoltare.

Comandanții militari americani nu pot decât să privească uimiți la viteza cu care marina chineză este convertită într-o forță maritimă globală, cu portavioane, submarine cu propulsie nucleară, crucișătoare, distrugătoare și nave de asalt într-un ritm care face ca linia de producție industrială din SUA să fie lentă.

Amenințarea Chinei

Portavionul de nouă generație al Marinei SUA, USS Gerald R Ford, va fi extrem de capabil atunci când va face parte din operațiunile de anul viitor. Dar a costat mai mult de 13 miliarde de dolari și are trei ani întârziere.

China lucrează deja la un transportator care copiază în multe privințe ceea ce SUA au proiectat pentru noua clasă Ford. De exemplu, Marina PLA trece de la catapultele de lansare a aeronavelor cu abur la un sistem electromagnetic, similar cu cel de pe USS Gerald R Ford.

În prezent, China are doar două transportatoare, în comparație cu cele 11 ale Statelor Unite. Dar un al doilea transportator construit este de așteptat să fie operațional până în 2024, alăturându-se lui Liaoning, reconstruit dintr-un vechi transportator sovietic din clasa Kuznetsov.

Pentagonul spune cum China este pe cale de a construi o forță multitransportatoare, din acest moment fiind cea mai mare națiune producătoare de nave din lume și cea care are cea mai mare flotă de pe planetă. Comandamentul Pacificului avertizează de ani de zile amenințarea reprezentată de puterea maritimă în plină dezvoltare a Beijingului.

Controlul asupra Taiwanului

Amiralul Philip Davidson, care s-a retras din funcția de comandant indo-pacific în aprilie, a avertizat cum China ar putea prelua controlul Taiwanului „în următorii șase ani”. El a subliniat progresele Chinei în tehnologia rachetelor balistice și hipersonice, despre care a spus că schimbă rapid „paradigma de securitate” în regiune.

Săptămâna aceasta, comisia de evaluare economică și de securitate SUA-China, o agenție desemnată de Congres, a avertizat că armata chineză are capacitatea de a debarca 25.000 de soldați în Taiwan pentru a stabili un cap de pont.

„Aceștia sunt factori dinamici care sunt în continuă evoluție, precum și persoana sau grupul de oameni care iau decizia de a nu pleca, adică viziunea lor asupra costurilor și beneficiilor potențiale și a toleranței la riscuri”, a spus el.