Evenimentul Zilei > International > Statele Unite LOVITE CRUNT DIN INTERIOR. Este considerat CEL MAI MARE ACT DE SPIONAJ din istoria statului american. Să fie implicate şi SERVICIILE RUSEŞTI?
Statele Unite LOVITE CRUNT DIN INTERIOR. Este considerat CEL MAI MARE ACT DE SPIONAJ din istoria statului american. Să fie implicate şi SERVICIILE RUSEŞTI?

Statele Unite LOVITE CRUNT DIN INTERIOR. Este considerat CEL MAI MARE ACT DE SPIONAJ din istoria statului american. Să fie implicate şi SERVICIILE RUSEŞTI?

Statele Unite lovite crunt din interior.

Un fost colaborator al Agenţiei de Securitate Naţională de este acuzat de "cel mai mare act de spionaj" din istoria Statelor Unite ale Americii.

Conform Mediafax, bărbatul ar fi sustras materiale digitale clasificate şi informaţii secrete, iar acţiunea sa este considerată cel mai mare act de spionaj asupra organului de stat american.

Astfel, în ultimii două decenii, americanul Harold T. Martin III ar fi sustras 50 de terabiţi de informaţii şi "şase cutii încărcate de documente".

Acţiunile sale au fost făcute fără ca nimeni să simtă ceva suspect în legătură cu acestea. Multe dintre documentele sustrase au putut fi găsite în camionul său, pe bancheta maşinii şi în biroul pe care îl folosea la domiciliul privat.

A existat un caz când alte documente secrete au fost găsite ascunse în şopronul casei acestuia.

Un terabit este echivalentul a 500 de ore de filmare, astfel că este de înţeles dimensiunea dezastrului care a fost prezentat pe larg în presa americană.

În continuare, Martin va participa la o audiere în faţa Tribunalului SUA din Baltimore, în faţa căruia va trebui să explice de ce a sustras informaţii personale ale angajaţilor Guvernului şi zeci de computere sau dispozitive de stocare digitală.

Conform autorităţilor americane, spionul nu a înmânat materialele unui stat străin, dar există presupunerea că dacă Martin ar fi eliberat pe cauţiune, acesta ar putea întreprinde această acţiune.

Martin are 51 de ani şi este considerat de procurori "un risc la adresa naţiunii americane şi a sănătăţii fizice a celorlalţi". Acesta este acuzat de furt de proprietate de stat şi de reţinere a unor materiale clasificate, de nivel TOP SECRET.