Evenimentul ZileiInternationalStatele Unite au demarat negocierile cu Iran. Miza este uriașă

Statele Unite au demarat negocierile cu Iran. Miza este uriașă

Statele Unite au demarat negocierile cu Iran. Miza este uriașă
Prin intermediul europenilor, Washingtonul începe marți negocieri indirecte cu Teheranul în Austria, în vederea salvării acordului nuclear iranian denunțat de Donald Trump

Primul pas notabil de la venirea la putere a lui Joe Biden: Statele Unite vor purta discuții la Viena pentru a încerca să salveze acordul nuclear internațional cu Iranul.

Cu toate acestea, americanii nu se vor afla la aceeași masă cu reprezentanții Teheranului, și europenii vor acționa ca intermediari între cele două părți, în speranța obținerii unor rezultate concrete după două luni de blocaj.

Washingtonul a trimis primele semnale pozitive, spunând că este gata să „ridice sancțiunile care contravin acordului”, a declarat trimisul american Rob Malley la televiziunea PBS.

Ali Rabii, purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, a salutat „poziția realistă și promițătoare” a Statelor Unite, care „ar putea fi începutul corectării procesului care a blocat diplomația”. Iranul s-a angajat ca, îndată ce aceste măsuri punitive care îi sufocă economia vor fi ridicate, să își reînnoiască angajamentele nucleare, la care a renunțat treptat de când Statele Unite s-au retras din acord.

Primele discuții au fost „fructuoase”, a declarat ambasadorul rus Mihail Ulianov, după o ședință a comisiei mixte.

„Restabilirea” acordului, încheiat în 2015 la Viena și subminat de retragerea Statelor Unite în 2018, „nu se va întâmpla imediat. Va fi nevoie de timp”, a scris Ulianov pe Twitter. „Dar cel mai important fapt (…) este că au început demersurile pentru atingerea acestui obiectiv”.

 «Jalon important»

Fostul președinte american Donald Trump a denunțat unilateral în 2018 acest pact încheiat la Viena cu trei ani mai devreme, care își propune să prevină încercările Teheranului de a dobândi bomba atomică. Dar Joe Biden a spus că vrea să revină în acord și, de la sosirea sa la Casa Albă în ianuarie, părțile stabilesc contacte în culise.

Inițierea discuțiilor de marți este „o etapă importantă, care arată că atât Statele Unite, cât și Iranul sunt serioase în ceea ce privește spargerea modelului „mingea este în celălalt teren”, a comentat pe Twitter Ali Vaez, de la organizația de prevenire a conflictelor International Crisis Group.

„Discuțiile bilaterale pregătitoare erau în plină desfășurare” marți dimineața la un hotel de lux din capitala Austriei, potrivit unui tweet al ambasadorului rus pe lângă organizațiile internaționale, Mihail Ulianov.

 „Diplomația-navetă”

Lansarea comitetului mixt a fost programată pentru ora marți 14:30, în prezența tuturor semnatarilor JCPOA (Planul comun de acțiune globală): Iran, Germania, Franța, Regatul Unit, China, Rusia, sub egida UE reprezentată de secretarul general adjunct al Serviciului pentru acțiuni externe, Enrique Mora.

În același timp, „vor avea loc ședințe de experți timp de 15 zile, o lună, nu știm încă”, detaliază un diplomat european cu sediul la Viena. Statele Unite, al căror emisar Rob Malley este așteptat la Viena, vor fi informate periodic cu privire la progresul discuțiilor și vor interacționa indirect. De fapt, Republica Islamică a exclus orice „întâlnire” cu delegația americană.

Pentru Kelsey Davenport, directorul Asociației pentru Controlul Armelor, „această diplomație a navetei nu este cu siguranță ideală, dar UE este bine plasată pentru a soluționa actualul impas și pentru a coordona măsurile necesare pentru restabilirea acordului”.

 „Gest îndrăzneț de ambele părți”

Acest expert face apel la „un prim gest îndrăzneț din partea ambelor părți pentru a aduce un impuls în acest proces și pentru a demonstra voința politică de a duce acordul la bun sfârșit”.

Washingtonul ar putea, de exemplu, să deblocheze „accesul Iranului la tranzacțiile financiare externe și să faciliteze ajutorul umanitar” – în special droguri și echipamente medicale, în timp ce Teheranul ar putea opri, în schimb, îmbogățirea cu 20% a uraniului – a spus Davenport.

Dar sarcina nu va fi ușoară, avertizează experții. „Problema sunt acele acțiuni ireversibile, ca de exemplu activitățile de cercetare întreprinse de Teheran” în ultimele luni, a declarat diplomatul intervievat de AFP. Kelsey Davenport indică, de asemenea, pericolul reprezentat de „cei care vor să torpileze acordul” în fiecare dintre cele două țări inamice, și face apel la negociatori să „acționeze rapid”.


Accesează: