Evenimentul Zilei > Actualitate > Statele Unite antrenează 60 (!) de rebeli pentru „a asigura înfrângerea durabilă” a ISIS
Statele Unite antrenează 60 (!) de rebeli pentru „a asigura înfrângerea durabilă” a ISIS

Statele Unite antrenează 60 (!) de rebeli pentru „a asigura înfrângerea durabilă” a ISIS

Washingtonul a lansat în luna mai un program ambițios, în valoare de o jumătate de miliard de dolari, prin care vrea să distrugă Statul Islamic.

Șaizeci. Acesta era pe 3 iulie numărul de luptători sirieni antrenați de Statele Unite pentru a lupta contra organizației teroriste ISIS. Un număr „mai mic decât cel la care ne așteptam”, recunoștea Ashton Carter, șeful Pentagonului, în fața Congresului american, pe 7 iulie.

Lansat în luna mai, în Iordania și apoi în Turcia, acest program, finanțat cu 500 de milioane de dolari pe o durată de trei ani, și trebuie să antreneze 5400 de rebeli anti-ISIS pe an, scrie Slate.

Șeful Pentagonului a justificat întârzierea programului prin criteriile severe impuse la selecționarea recruților. Astfel, este nevoie să fie verificat trecutul fiecărui candidat dar și dorința acestuia de a respecta legile referitoare la desfășurarea războiului.

În acest moment, s-ar afla în stadiul de verificare circa 7000 de dosare de recruți potențiali.

Ashton Carter a declarat cu mândrie în fața Congresului Statelor Unite:

„Avem nevoie de un partener în Siria pentru a asigura o înfrângere durabilă a ISIS. Pe măsură ce pregătirea avansează, aflăm mai multe despre grupările de opoziție și construim relații importante care ne măresc capacitatea de a atrage recruți și de a obține informații prețioase împotriva Statului Islamic.”

Pe 6 iulie, Barack Obama, flat în vizită la Pentagon pentru a stabili noi măsuri de combatere a ISIS, a declarat:

„Ideologiile nu pot fi învinse cu arme. Sunt învinse cu idei mai bune, cu o viziune mai atractivă și mai convingătoare.”