Provocările sunt pregătite de militanți din Frontul Al-Nusra (acum cunoscut sub numele de Tahrir al-Sham) din provincia Idlib, din Siria de nord-vest, notează agenţia de ştiri RT.  Un grup separat de militanți, pregătiți de compania privată britanică de securitate Olive, au sosit, de asemenea, în zonă și va simula o operațiune de salvare care implică localnici presupuși răniți în atac, potrivit oficialului militar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării, declarațiile recente ale consilierului american pentru securitate națională, John Bolton, ar putea fi interpretate ca o confirmare implicită a unor astfel de atacuri. La 22 august, Bolton a afirmat că "dacă regimul sirian utilizează arme chimice, vom răspunde și ar trebui să se gândească mai bine înainte de a trece la fapte".

În aprilie, SUA, Marea Britanie și Franța au declanșat o campanie de bombardament asupra Siriei. Acțiunea a fost efectuată ca răspuns la un presupus atac la gaze din Douma pe 7 aprilie, iar Occidentul a acuzat guvernul  Bashar Assad. Operațiunea a început cu câteva ore înainte ca o echipă din cadrul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) să ajungă în oraș.  În acel moment, apărarea siriană a avut o sarcină foarte grea, de a respinge aproximativ 103 de rachete de croazieră și rachete aer-sol lansate spre ținte civile și militare de către trioul occidental. A reușit să intercepteze cel puțin 71 dintre acestea, a mai declarat Ministerul rus al Apărării.