Evenimentul Zilei > Social > „Statele Unite ale iubirii” în cinematografele românești
„Statele Unite ale iubirii” în cinematografele românești

„Statele Unite ale iubirii” în cinematografele românești

Drama „Statele unite ale iubirii”, scrisă și regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, a ajuns de vineri 20 ianuarie și va rula timp de o săptămână în cinematografe din București, Bârlad, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Deva, Gura Humorului, Focșani, Iași, Odobești, Pitești, Târgu Mureș, Timișoara, distribuit de Transilvania Film și va rula până.

Polonia aproape a fost ștearsă de pe suprafața pământului în 1939. După război, țara a rămas sub hegemonie rusă, ca stat satelit, revoluția din 1989 aducând într-un final o nouă constituție și prea-mult așteptata libertate. Statele unite ale iubirii pare să pună întrebarea: Cum înțelegi și asimilezi libertatea după o viață trăită în reguli de conformism și tăcere? Polonia, 1990. Vântul schimbării bate desupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.

Filmul a avut premiera la Berlin, unde criticii s-au împărțit în două tabere – cei care l-au văzut ca pe o mărturie a efectelor vieții sub un regim autoritar, și cei care l-au perceput ca pe o poveste universală despre necomunicare și angoase. Cele două păreri nu se exclud, iar cunoașterea contextului istoric nu face decât să potențeze experiența vizionării.

“Iubirea este un joc pierzător pentru cele patru femei din centrul acestei austere drame poloneze, un duș rece de bleak-chic european (…). Statele unite ale iubirii este parțial inspirat din amintirile din copilărie ale regizorului-scenarist Tomasz Wasilewski”, se precizează în Hollywood Reporter, pentru ca The Guardian să tireze: “Statele unite ale iubirii nu este aici să te facă să te simți bine, dar povestea, adictivă ca un serial, te va ține cu siguranță în scaun”.

Statele unite ale iubirii a fost văzut în premieră în România anul trecut, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, unde regizorul, deja un festival-darling, a fost prezent pentru a treia oară.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.