Statele UE, îndemnate să accepte muncitori români şi bulgari

Statele UE, îndemnate să accepte muncitori români şi bulgari

Numărul imigranţilor români şi bulgari în Europa nu a înregistrat o creştere semnificativă în 2007, după aderarea celor două ţări la UE, în comparaţie cu anii precedenţi, potrivit unui studiu publicat la Bruxelles, care recomandă eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii din UE, informează EUObserver.

„Cea mai mare parte a emigrărilor din România şi Bulgaria a avut loc înainte de aderare, iar ca destinaţii au fost preferate ţările de tradiţie, cum ar fi Grecia, Italia, Spania, Portugalia“, a explicat Tony Venables, directorul European Citizen Action Service (ECAS), organizaţia non-guvernamentală care a realizat studiul.

„Restricţiile bazate pe prognozele exagerate, referitoare la un aflux al forţei de muncă sau la o deviaţie a mobilităţii ţărilor care-şi deschid piaţa muncii, s-au dovedit a fi nefondate“, a subliniat acesta.

Raportul ECAS recomandă tuturor statelor membre să renunţe la restricţii cât mai curând posibil, întrucât contravin „spiritului tratatelor fondatoare“ ale UE prin „natura lor discriminatorie“. ECAS apreciază, de asemenea, că „restricţiile sunt folosite mai degrabă ca instrumente politice şi au o justificare economică slabă“.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, 15 dintre cele 27 de ţări europene au impus restricţii totale sau parţiale la accesul pe piaţa muncii, având posibilitatea de a le mai menţine timp de şapte ani. Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Suedia au ridicat toate restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.