Țările sunnite moderate din Orientul Mijlociu au interese regionale comune cu Israelul în fața amenințării iraniene. În acest context au dezvoltat în ultimii doi ani o serie de contacte între Israel și țările din Golf.

De asemenea, este invocat un posibil acord de neagresiune între Israel și țările Golfului, precum și posibilitatea unei întrevederi între prințul moștenitor saudit și premierul israelian după alegerile parlamentare din Israel de la începutul lunii martie.

Dragoș Ciocârlan, reporterul RRA a transmis de la Ierusalim: Fostul premier al Qatarului, șeicul Hamad bin Jassim, crede că decizia de săptămâna trecută a Ligii Arabe de a respinge planul american de pace nu este în interesul Orientului Mijlociu. Hamad bin Jassim a declarat că statele din Golf se pregătesc să semneze un pact de neagresiune cu Israelul, care ar putea include și alte țări precum Maroc.

La sfârșitul anului trecut el a anunțat că noul plan american de pace va fi prezentat integral la începutul lui 2020. Acum fostul premier al Qatarului evocă posibilitatea unui acord de neagresiune între Israel și țările Consiliului de Cooperare al Golfului, la care vor adera și alte țări. Chiar dacă unele state arabe au promis că vor avea o atitudine pozitivă față de planul american de pace, nu au făcut-o din cauza presei, a declarat Jassim.

Ţările arabe au o strategie pe termen scurt, în timp ce politica părții israeliene se bazează pe o strategie pe termen lung. Planul de pace prezentat la Casa Albă în 28 ianuarie în prezența premierului Benjamin Netanyahu surâzător este în favoarea Israelului în chestiunile controversate ale conflictului, dar declarațiile americane lasă să se înțeleagă că sunt posibile adaptări în funcție de negocieri.

Planul prevede că Israelul anexează 30% din Cisiordania,

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE