Staruri şi spălătorese la Berlinală

Staruri şi spălătorese la Berlinală

COVORUL ROŞU. Ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin îşi va deschide porţile astăzi, având printre invitaţi vedete de Hollywood şi menajere din Polonia.

Programul Festivalului de Film care-şi va deschide mâine porţile la Berlin s-a completat, pe ultima sută de metri, cu producţia americană „My One and Only“. Pelicula, regizată de Richard Loncraine, se adaugă celor 17 selectate deja în cursa pentru trofeul Ursul de Aur. Odată cu anunţarea ultimului film admis în competiţie, nu numai programul Berlinalei a fost completat, ci şi lista de actori şi regizori celebri care vor poposi între 5 şi 15 februarie în capitala germană.

Ultimul film anunţat, unul dintre cele 27 care vor avea premiera mondială în diferite secţiuni, o va aduce pe covorul roşu şi pe RenéeZellweger, deţinătoarea Pre miului Oscar, care preia rolul principal în „My One and Only“. Zellweger se adaugă altor staruri a căror participare la festival a fost între timp confirmată, precum Kate Winslet, Michelle Pfeiffer, Demi Moore, Keanu Reeves, Clive Owen, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Ellen Barkin, Julianne Moore, Winona Ryder sau Leonardo DiCaprio.

Roşii modificate genetic la „cinematografie culinară“

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, a subliniat că 90% dintre producţiile prezentate în com petiţia oficială şi Panorama vor fi distribuite internaţional. Directorul a vorbit fascinat de filmul „Food Inc.“, care va rula la secţiunea Cinematografie culinară şi care urmăreşte calea unei roşii manipulate genetic, crescută în California, împachetată apoi în Uruguay şi vândută la New York.

Când, la un festival de importanţa celui de la Berlin, directorul prezintă tocmai un film care are o roşie ca protagonistă, este clar că „intervenţia“ are o încărcătură simbolică pentru întreaga manifes tare: tema ediţiei din 2009 este globalizarea.

Şi coordonatorul secţiunii Forum a scos în evidenţă, la aceeaşi conferinţă de presă, documentarul „Minunata lume a spălătoreselor“, de Hans-Christian Schmid, o „mărturie a lumii globalizate în care trăim“. Filmul are ca „protagoniste“ lenjeriile de pat ale hotelurilor de lux din Berlin, „murdărite“ în metropola germană şi curăţate în Polonia. Pentru a sublinia ironia acestei poveşti, spălătoresele poloneze sunt invitate la Berlin, la premiera documentarului, şi vor fi cazate în exact acele hoteluri ale căror aşternuturi şi prosoape sunt spălate de ele în fiecare zi, în Polonia.

Lipsit de orice urmă de ironie, însă, este mesajul filmului care va deschide festivalul, „The International“. Regizorul german Tom Tykwer pare a fi anticipat criza economică, realizând un film despre o „bancă criminală“, care nu este prădată, ci prădează. Clive Owen şi Naomi Watts sunt eroii acestui thriller, care va avea premiera mâine-seară, la Berlinale Palast.

Românii din festival

România pare a se prezenta la Berlin „neimpresionată“ de criza economică, debutând la ediţia a 59-a a Berlinalei mâine, la ora 16.00, în CinemaxX 6, cu scurtmetrajul „Bric-Brac“, regizat de Gabriel Achim şi avându-i în distribuţie pe Paul Ipate, Ioana Blaj şi pe regizor însuşi.

La secţiunea Berlinale Shorts va fi proiectat sâmbătă, la ora 16.00, în CinemaxX 6, şi „Renovare“, în regia lui Paul Negoescu, aflat la a doua prezenţă consecutivă la Berlinală. În aceeaşi zi, la ora 19.00, în cinematograful CineStar 8 va rula în premieră, în secţiunea Forum, „Cea mai fericită fată din lume“, regizat de Radu Jude şi având-o ca protagonistă pe An dreea Boşneag. Pe 9 februarie va fi prezentat minidocumentarul Sabinei Pop din 1983, „Ioane, cum e la construcţii?“, în secţiunea After Winter, care se dedică sfârşitu lui erei comuniste în Europa de Est.

Cea mai importantă premieră românească, o coproducţie româno- britanico-ungară, singura afla tă în competiţia pentru Ursul de Aur, este „Katalin Varga“, a britanicului Peter Strickland. În filmul coprodus de Oana şi Tudor Giurgiu, prin Libra Film, interpreţii sunt actorii maghiari din România Hilda Peter, Tibor Palfy, Norbert Tanko, Sebastian Marina şi Melinda Kantor. E drama unei femei alungate de soţul ei, după ce acesta află că nu el este tatăl copilului lor. Premiera va avea loc la Berlinale Palast, pe 11 februarie, la ora 16.00.

Actriţa Anamaria Marinca va evolua, chiar dacă nu în producţii româneşti, în două filme care vor avea premiera la Berlin. Sâmbătă (la „Zoo Palast“) va fi proiectat filmul „Sturm“, de Hans-Christian S chmid, aflat în cursa pentru Ursul de Aur, iar pe 9 februarie (la Ber linale Palast) va rula pelicula „The Countess“, regizată de actriţa Julie Delpy şi prezentată în Pano rama.

De partea cealaltă, într-un juriu, se va afla Mihai Chirilov, selectat printre „juraţii“ FIPRESCI, organizaţia criticilor de film şi a jurnaliştilor de specialitate.

STANDUL ROMÂNESC

Party cu Zdob şi Zdub

Pentru al patrulea an, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) va organiza, în cadrul Berlinalei Film Market, standul ţării noastre şi petrecerea românilor. APFR va prezenta catalogul Romanian Films, o broşură detaliată cu informaţii despre toate producţiile autohtone lansate pe marele ecran în ultimii trei ani, premierele cinematografice din 2009 şi cele mai importante titluri aflate în lucru. Tot APFR a pus la punct şi party-ul românilor la Berlin, la care vor fi invitaţi peste 500 de profesionişti străini din industria filmului.

Evenimentul va avea loc pe 10 februarie, într-unul dintre cele mai renumite cluburi berlineze. De atmosferă se va ocupa formaţia Zdob si Zdub. Bugetul APFR pentru participarea la Berlin este de circa 120.000 de euro, majoritatea oferiţi de Centrul Naţional al Cinematografiei. Asociaţia va sprijini, totodată, prezenţa românilor în festival şi va facilita întâlnirea regizorilor, actorilor şi producătorilor noştri cu profesioniştii străini din cinematografie. Standul românesc de la Berlinală este organizat în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român de la Berlin.

Ne puteți urmări și pe Google News