Astăzi e ziua unui mare fotbalist, cu o impresionantă poveste de viață. Miodrag Belodedici împlinește 57 de ani.
Socol sau SOKOLOVAC în limba sârbă inseamnă Vânător de vulturi. Comuna este un loc parcă uitat de lume, situat pe clisura Dunării, la confluența cu râul Nera. Aici intră Dunărea în România. Comuna are doar 1000 de case și 2000 de locuitori.
La numărul 228, s-a născut pe data de 20 mai a anului 1964, cel care avea să scrie istorie în fotbalul românesc și european: Miodrag Belodedici. Părinții săi se ocupau cu cojocăria și cu agricultura. Ca în multe alte sate românești.
Nevoiașul Belodedici
Fiind singurul băiat dintre cei trei copii, micul Mile a respectat marile nevoi ale familiei fiind primul care a fost supus de mic muncii câmpului și celorlalte trebuințe necesare. Nimic din datele copilăriei nu lăsau să se întrezărească o figură proeminentă în vreun domeniu.
Firav, blajin, cu o față ce exprima corectitudine și sinceritate, micul țăran nu ieșea cu nimic în evidență. Era ca orice copil din sat. Joaca, dragostea pentru natură și mișcare l-au făcut să se îndrăgostească iremediabil de fotbal. Muncea la câmp și juca fotbal mai toată ziua cu ceilalți tineri din sat.
N-a beneficiat nici de educație și nici de vreo formă organizată în învățarea fotbalului. Dimpotrivă, mai toți îl descurajau, nevăzând și neînțelegând perspectiva.
Fan Steaua Roșie Belgrad
Până la vârsta de 15 ani aliații săi au fost talentul, pasiunea și munca. Mai era și televiziunea iugoslavă care transmitea meciurile marii echipe Steaua roșie Belgrad. De aceasta, micul Mile avea să se îndrăgostească iremediabil.
Mai toți consătenii erau de etnie sârbă și mai toți vibrau cu spiritul vecinilor noștri de la sudul Dunării. Un spirit harnic, mândru și orgolios.
Debutul în fotbalul organizat
Abia la vârsta de 16 ani, Belodedici a făcut pasul spre fotbalul organizat din cel mai apropiat oraș: Moldova Nouă. La această echipă avea să debuteze în Divizia B, într-un meci contra celor de la UTA.
Din acel moment cariera tânărului avea să urmeze un curs ascendent.
Antrenorul său, pe nume Olimp Mateescu l-a recomandat lui Florin Halagian care conducea FC Argeș dar și antrenorului echipei naționale de juniori, nimeni altul decât fostul mare portar al CCA-ului, Costică Toma.
Belo, la Steaua București
Soarta a făcut ca Belo să nu ajungă la Pitești colegul lui Dobrin dar a fost cooptat la echipa națională de juniori, numită la acea vreme Luceafărul București.
Acolo avea să devină coleg cu Hagi, Balint și alți viitori mari jucători.
La doar 18 ani a fost transferat la Steaua București unde a evoluat alături de idolul său din copilărie, Ștefan Sameș.
Onoruri militare
Timp de 6 ani a reușit să cucerească cu echipa militară 5 campionate și 3 Cupe ale României, să câștige, la doar 22 de ani, Cupa campionilor europeni, Supercupa Europei și să fie declarat omul meciului în Cupa intercontinentală de la Tokio împotriva celor de la River Plate.
Devenise un model prin modestie, seriozitate, eleganță și talent. Toți colegii, adversarii şi spectatorii îl iubeau. Era singurul fotbalist necontroversat și fără dușmani.
Avea o viață sportivă exemplară, muncea deseori după program și fără supravegerea antrenorului.
Campion al României fiind dar și component al echipei naționale, Miodrag Belodedici a locuit ani de zile sub tribuna stadionului Ghencea.
Fuga din România
Oripilat de restricțiile și ororile comuniste dar și datorită dragostei fotbalistice dintâi, Steaua Roșie Belgrad, la finele anului 1988, Belodedici decide să părăsească definitiv România.
A fugit din țară, decizie care a dus la condamnarea sa la 10 ani de închisoare în calitate de ofițer al Armatei române.
Steaua Roșie Belgrad
Ajutat de un bun prieten a reușit să ajungă în Belgrad și să-și ofere serviciile celor de la Steaua roșie.
Acolo, deși jucase în echipa României și câștigase Cupa campionilor, fostul mare fotbalist jugoslav, Dragan Geaici, directorul sportiv al belgrădenilor l-a pus să dea probe de joc. Belo le-a trecut fără probleme devenind astfel coechipier cu fotbaliști care au scris istorie în fotbalul european și mondial.
Stojanovici, Mihailovici, Jugovic, Prosinecki, Pancev, Savicevici, Najdovski sunt doar câteva nume.
Cu Crvena Zvezda câștigă alte 3 campionate și o Cupă a Jugoslaviei.
Și, ca totul să fie încununat reușește să câștige în anul 1991 și Cupa campionilor în finala contra celor de la Olimpigue Marseille. Era cel de-al doilea trofeu european. A urmat și câștigarea Cupei Intercontinentale.
Spania și Mexic
Odată cu căderea Cortinei de fier, Mile, împreună cu mulți colegi pleacă în occident în căutarea unei vieți mai bune.
Ajunge astfel în Spania și evoluează la Valencia, Valladolid și Villareal.
În anul 1996, la vârsta de 32 de ani se transferă în Mexic la formația Atlante.
Cel mai performant fotbalist român
La 34 de ani revine la Steaua București și câștigă încă un campionat, în anul 2001.
Avea 37 de ani și și-a încheiat cariera fantastică.
Cu 9 campionate, 4 cupe, 2 Cupe ale Campionilor europeni, o Supercupă a Europei, o Cupă Intercontinentală și cu participarea la CM de fotbal din SUA 1994, Miodrag Belodedici este cel mai performant fotbalist român din istorie. Iubit, respectat și admirat de milioane de fani el a devenit un ambasador al fotbalului românesc. Un star român și sârb al fotbalul mondial.
Azi este ziua lui de naștere. Împlinește 57 de ani.
Merită cu pisosință o urare.
La mulți ani, Miodrag Belodedici!