Start la înscrieri: pune pe prima poziţie liceul dorit

Start la înscrieri: pune pe prima poziţie liceul dorit

La completarea fişelor, care se face de astăzi, elevii şi părinţii trebuie să ţină cont de ierarhia mediilor, dar şi de şcoala la care vor să ajungă.

Absolvenţii claselor a VIII-a şi părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, vor completa, începând de astăzi şi până pe 20 iunie, opţiunile pentru admiterea computerizată la liceu. Circa 215.000 de elevi au la dispoziţie, în acest an, 239.000 de locuri la licee şi şcoli de arte şi meserii.

Ţinând cont că numărul de locuri este mai mare decât cel al candidaţilor, absolvenţii de a VIII-a pot rămâne nerepartizaţi doar în cazul în care completează greşit fişa de admitere. Anul trecut, deşi a fost o situaţie similară, peste 1.500 de elevi au rămas pe dinafară. Aproape 1.000 dintre aceştia aveau medii între 6 şi 7.

Din această cauză, dar şi deoarece Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nu le-a mai putut oferi copiilor programul „Orientare 2008“ - o simulare a repartizării computerizate în funcţie de medii -, din motive tehnice, după cum au precizat reprezentanţii Biroului de Presă, vă vom prezenta câteva repere de luat în seamă, înainte de completarea fişei care vă repartizează către următorii patru ani din viaţă.

RECOMANDĂRI

Alege cât mai multe opţiuni

> Anul acesta, în premieră, înscrierea la licee sau în şcolile de arte şi meserii de stat se face fără examen de Capacitate sau Teste Naţionale, pe baza mediei de admitere. Aceasta este compusă din media generală, obţinută la tezele cu subiect unic şi media generală de absolvire a claselor V-VIII. Fiecare are o pondere de 50%. Excepţie fac liceele sau clasele pentru care se susţin probe de aptitudini şi clasele cu regim de predare bilingv, unde se susţin probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă.

> Elevii trebuie să completeze opţiunile pe fişa de admitere în ordinea preferinţelor. Astfel, ei trebuie să treacă pe primele locuri opţiunile pe care le doresc cel mai mult, chiar dacă nu sunt siguri că media le va permite să intre la aceste opţiuni. Urmează opţiunile care le-ar plăcea, apoi cele la care nu i-ar deranja să fie repartizaţi. La final, este bine să fie trecute şi opţiunile cel mai puţin dorite, dar care sunt utile pentru siguranţă. Asta, deoarece este de preferat să intre la un liceu sau la o şcoală profesională decât să rămână nerepartizaţi.

> Specialiştii din Ministerul Educaţiei recomandă să nu se completeze o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite. Asta, deoarece prima opţiune de pe fişă este şi prima luată în considerare de computer.

> Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu poate fi dăunătoare, pentru că oricum elevii intră la prima opţiune de pe foaie la care mai sunt locuri.

> Candidaţii sunt sfătuiţi să ţină cont de mediile de admitere din anii precedenţi, afişate pe http://admitere.edu.ro, pentru a-şi calcula şansele. Statistic însă, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari. De aceea, mediile anilor trecuţi sunt orientative.

> Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. De exemplu, dacă elevul A are media de admitere 8,93 şi opţiunea X pe locul 2 în fişa de opţiuni, iar elevul B are media de admitere 8,91 şi opţiunea X pe locul 1 în fişa de opţiuni, candidatul A are prioritate la repartizarea pentru opţiunea X. Excepţie face doar cazul în care candidatul A nu a fost repartizat deja la opţiunea de pe primul loc.

> Media de admitere se calculează astfel: TU + ABS/2, unde TU este media generală obţinută la tezele cu subiect unic, iar ABS, media generală de absolvire a claselor V-VIII. Mai multe detalii, precum şi ierarhizarea elevilor pe judeţe, în funcţie de medii, se găsesc pe http://admitere.edu.ro

CALENDARUL ADMITERII

> 12-20 iunie Completarea opţiunilor în fişele de înscriere > 13-22 iunie Verificarea de către părinţi şi candidaţi a fişelor editate de calculator şi corectarea greşelilor > 27 iunie Prima repartizare computerizată a absolvenţilor clasei a VIII-a > 28 iunie Afişarea listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi lista cu locurile neocupate în licee şi şcoli profesionale > 29 iunie Fiecare liceu şi şcoală profesională va afişa lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate

„SFINŢII VOIEVOZI“

Centru special pentru provincie

Elevii care au învăţat la gimnaziu în alte oraşe, dar doresc să urmeze un liceu în Bucureşti, se pot prezenta, începând de astăzi de la ora 9.00, la Centrul special, aflat în cadrul Şcolii cu clasele I-VIII nr. 1 „Sfinţii Voievozi“. Ei trebuie să aibă fişele de înscriere, eliberate de şcolile unde au absolvit clasa a VIII-a - completată electronic cu datele personale ale elevilor şi cu mediile acestora. Fişele trebuie să aibă numere de înregistrare şi ştampila unităţii şcolare în original.

De asemenea, candidaţii trebuie să se mai prezinte cu buletinul sau cartea de identitate şi anexa la fişa de înscriere - în cazul în care optează pentru învăţământul bilingv sau vocaţional. Pentru absolvenţii de gimnaziu din întreaga ţară, o a doua etapă a repartizării computerizate este programată pe 12 iulie şi se adresează candidaţilor care au participat şi au rămas nerepartizaţi după prima etapă sau nu au participat, din diferite motive, la prima etapă de admitere.

Ne puteți urmări și pe Google News