Starea Uniunii: Trump a anunțat în premieră disputele cu Rusia și China. Pulsul planetei
Editura Evenimentul si Capital

Starea Uniunii: Trump a anunțat în premieră disputele cu Rusia și China. Pulsul planetei

Autor: | | 8 Comentarii | 1981 Vizualizari

În noaptea de marți spre miercuri, Donald Trump a rostit primul său discurs despre Starea Uniunii în fața camerelor reunite ale Congresului, în prezența unor invitați speciali care au fost gratulați și au fost anunțați ca eroi în cadrul discursului.

Așa cum a fost inedit în modul de a duce o campanie electorală, tot astfel Trump s-a dovedit special în modul de a conduce SUA și tot așa a arătat și discursul său despre Starea Uniunii. Fidel abordării America First, discursul său a devenit unul profund egocentric și al excepționalismului american, în care doar locurile de muncă, fericirea americanului de rând, creșterea salariilor, reducerea taxelor și politica de imigrație restrictivă au fost în prim plan.

Practic, Donald Trump a avut 90% din discurs dedicat situației interne, iar din această parte peste jumătate despre realizări și întâmplări din mandatul său, care-i justifică politicile. O formulă de auto-promovare fără precedent, criticată pe scară largă de comentatori prin excesele sale de superlative și optimism și printrun număr de fapte evocate neconforme cu realitățile, sau care ascundeau, de fapt, cifre care, comparativ, arătau un trend exact opus celui subliniat de către Președintele american. Însă un excelent exercițiu de imagine, cu toată bogăția de epitete și laude aduse propriei administrații.

În sală au fost prezenți numeroși eroi americani. Donald Trump a vrut ca, la fiecare secvență a raportului său, să poată prezenta pe cineva care a profitat, care a ajutat, care s-a remarcat, oameni în carne și oase, care sunt proba vie că politicile pe care le face America sunt pentru ei. Și fiecăruia i-a adus omagiu, pe toți i-a remarcat, iar în unele cazuri i-a utilizat pentru a spune Congresului ce să facă în viitor pentru a rezolva o problemă sau alta, o situație sau alta.

Chiar și pe componenta de securitate, altfel una aflată în prim planul interesului și atenției americanului mediu, referințele au fost sărace, ca și cele care discută poziția Americii în lume. Au dispărut din discurs referirea la responsabilitățile globale ale SUA, la rolul pe care l-ar avea, eventual, în lume, la opțiunile de restabilire a păcii și soluționarea conflictelor.

A dispărut și orice referire la securitatea americanului care circulă pe diferitele meridiane ale lumii, din nou o responsabilitate constituțională a statului american. Ba chiar și referințele la adresa terorismului au avut mai degrabă legături cu imigrația și acțiunile statelor ostile.

Componenta externă, de securitate și apărare, este tributară spațiului acordat de către Președintele american. Totuși, după Strategia de Securitate Națională – care nu a fost însă apărată în public de către Președinte – este pentru prima oară când Donald Trump atacă frontal Rusia și China. În documentul Strategiei, Rusia este dușman, rival, inamic, competitor deopotrivă, iar China este o amenințare pe linia subminării regulilor economice și comerciale, dar și al respectării dreptului de proprietate intelectuală.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate