Evenimentul Zilei > Economie > Starea românului în criză: Ia credit ca să rambursele datorii şi nu face faţă facturilor
Starea românului în criză: Ia credit ca să rambursele datorii şi nu face faţă facturilor

Starea românului în criză: Ia credit ca să rambursele datorii şi nu face faţă facturilor

Plata utilităţilor a creat mari probleme românilor în perioada de criză, iar 66% dintre aceştia susţin că facturile sunt principalul motiv pentru care au acumulat datorii, potrivit unui studiu realizat de TNS CSOP, la cererea firmei de recuperări creanţe KRUK International.

Totodată, potrivit studiului, creditele la bancă i-au făcut pe 54% din români să se îndatoreze. Ratele la credite ipotecare i-au afectat pe 45% din aceştia. Alte motive pentru care românii au acumulat în ultimul timp datorii sunt contractul de leasing, răspuns dat de 31% din românii intervievaţi, plata chiriei (27%) şi împrumuturile luate de la cunoscuţi (11%).

Motivele pentru care româmii apelează la credite indică starea financiară precară a acestora, existând pericolul de a intra în spirala datoriilor.

Astfel, potrivit studiului, 15% dintre români susţin că au luat un credit pentru a acoperi unul vechi, iar pentru 25% starea financiară s-a înrăutăţit în 2011, deoarece au acumulat datorii. Din totalul celor intervievaţi 6% au intrat în contact cu o firmă de colectare creanţe în ultimul timp.

Dacă ar intra în spirala datoriilor aproape două treimi dintre cei intervievaţi ar apela la sfatul partenerului de viaţă sau al familiei şi mai bine de jumătate ar face tot posibilul să le achite cât mai rapid.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 1.000 de persoane decidente în privinţa cheltuielilor în gospodărie, cu vârste peste 18 ani.

Structura eşantionului: 65% femei, 35% bărbaţi; 37% din mediul rural, 27% din oraşe sub 100.000 de locuitori, 25% din oraşe peste 100.000 de locuitori, 12% din Bucureşti; 26% cu studii universitare, 57% cu studii medii, 17% cu studii primare.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News