Aproximativ 75 de pompieri şi zece autospeciale ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani au intervenit, sâmbătă după-amiază, pentru înlăturarea pericolului de explozie la un transformator electric din incinta unei staţii de transformare din municipiu.
Pompierii au acţionat câteva ore pentru răcirea transformatorului în care existau 11 tone de ulei supraîncălzit.
"Recipientul în care se află uleiul din transformator poate să cedeze datorită temperaturii. Aceasta e singura problemă cu care ne putem confrunta", afirma şeful ISU, colonelul Cristian Amarandei.
La rândul său, prefectul Dan Şlincu, prezent la faţa locului, a susţinut că "situaţia este sub control".
"Temperatura lichidului din interiorul transformatorului a scăzut. Nu mai există pericol de explozie. Am mobilizat toate forţele pentru decongestionarea situaţiei", a afirmat Şlincu.
Pentru a evita o explozie, autorităţile au luat decizia de a goli transformatorul şi a vărsa uleiul într-o groapă creată cu ajutorul unor excavatoare. Comisarii Gărzii de Mediu au cerut societăţii Delgaz Grid, cea căreia îi aparţine transformatorul, să vidanjeze uleiul şi să îl transporte într-un spaţiu în care nu prezintă pericol pentru mediu.
Mai multe transformatoare electrice din municipiul Botoşani au ars, sâmbătă la prânz, din cauze încă necunoscute. Incendiile s-au produs în acelaşi timp în diferite puncte din municipiu, echipamentele electrice fiind cuprinse de flăcări foarte mari.
Unul dintre incendii avut loc într-o staţie de transformare a furnizorului de electricitate, iar un altul în curtea Serviciului Poliţiei Rutiere. În curtea Serviciului Poliţiei Rutiere, avaria la transformatorul electric a afectat un autoturism parcat în imediata vecinătate a clădirii în care se se aflau echipamentele electrice. Autoturismul, o Dacia Logan, a fost distrus, pompierii intervenind pentru limitarea efectelor focului.