Stare de urgență în România! Cum te poți proteja de virusul ucigaș

Dat fiind faptul că sezonul rece își face simțită prezența din plin, românii trebuie să fie atenți la gripe și viroze. Astfel, cei care vor să se vaccineze trebuie să se pregătească din timp.

Gripa poate apărea oricând, iar numărul celor pe care îi afectează nu poate fi prezis Prin urmare, nu se poate cunoaște dinainte gravitatea sezonului gripal.

Pentru a trece cu bine de sezonul rece, se recomandă un vaccin anual pentru orice persoană peste vârsta de șase luni.

Un simplu vaccin poate să nu fie de ajuns. Specialiștii mai recomandă un set de măsuri pentru a vă menține sănătatea la cote maxime.: stați departe de persoanele răcite și spălați-vă frecvent mâinile pentru a reduce răspândirea germenilor. Orice persoană care are semne de gripă ar trebui să intre în carantină pentru a preveni răspândirea virusului la alte persoane. În plus, există medicamente numite antivirale, recomandate pentru a trata cu eficiență maximă simptomele gripei.

Minorii cu vârste cuprinse între 6 luni și 8 ani vor avea nevoie de două doze de vaccin antigripal.

Virusurile gripale pot fi destul de numeroase, iar compoziția vaccinului antigripal este reînnoită anual și făcută să se potrivească virusurilor care circulă, în urma recomandările venite de la experții Organizației Mondiale a Sănătații.

Vaccinul antigripal protejează împotriva a trei sau patru virusuri (în funcție de vaccin) despre care cercetători cred că vor fi cele mai întâlnite.

Pentru 2019-2020, vaccinul trivalent (care are trei componente) conține:

A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09 virus (actualizat);

A/Kansas/14/2017 (H3N2) virus (actualizat);

B/Colorado/06/2017 virus (Victoria).

Vaccinul este recomandat mai ales în cazul celor ce pot dezvolta și alte complicații în urma gripei.

Pentru a avea efectul scontat, medicamentele trebuie luate la maximum 48 de ore de la apariția primelor simptome.