UPDATE. Diplomaţia rusă a avertizat joi Ucraina cu posibile „consecinţe” după ce un petrolier rusesc a fost reţinut de către SBU într-un port ucrainean.

„Suntem pe cale de a stabili toate circumstanţele a ceea ce s-a întâmplat pentru a lua măsuri adecvate”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova. „Dacă se va dovedi că este o luare de ostatici ruşi, aceasta va fi considerată o încălcare gravă a dreptului internaţional şi consecinţele nu se vor lăsa aşteptate”, a avertizat el.

În acelaşi timp, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Vladimir Djabarov, a calificat drept „absolut ilegală” reţinerea petrolierului Neyma, fapt care, în opinia sa, va agrava în mod semnificativ perspectivele de îmbunătăţire a relaţiilor ruso-ucrainene, potrivit Reuters şi RIA Novosti.

„Această reţinere este absolut ilegală, ea se putea face numai printr-o hotărâre judecătorească”, a spus Djabarov, îndemnând Kievul să elibereze imediat nava rusă dacă doreşte să-şi îmbunătăţească relaţia cu Rusia „măcar un pic”.

———————————————————————————————-

Autoritățile de la Kiev au informat, joi, că au reținut un petrolier rusesc în portul Izmail, ceea ce reprezintă o adevărată lovitură pentru vecinii României. Nava, actualmente înregistrată sub denumirea de Nika Spirit, ar fi purtat alt nume – Neyma – și ar fi fost implicată în incidentele din noiembrie 2018.

La acea vreme, Rusia a reținut o navă militară ucraineană la bordul căreia se aflau și 24 de militari, iar de atunci tot echipajul a rămas în custodia autorităților ruse.

Vladimir Dzhabarov, un înalt demnitar al Rusiei, a declarat unei agenții de presă din țara natală că această mișcare „este absolut ilegală”.