Editura Evenimentul si Capital

Star Wars la 40 de ani. Cavaleri Jedi, la arme! Jubileul meu. Leii fac planuri, Săgetătorii obosesc │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 4454 Vizualizari

Star Wars poate avea doar o singură sărbătoare și aceasta este pe 25 mai. Anul acesta marcăm 40 de ani de când legenda tehnologică s-a răspândit în lume. Succesul este simplu, o temă veche de când lumea: binele învinge întotdeauna!

HOROSCOP Pe 25 mai s-au născut: Ralph Waldo Emerson, Iosif Broz Tito, Robert Ludlum, Eugen Simion.

În calendarul creştin-ortodox fix este zi cu cruce neagră, A treia aflare a capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul. Şi Sf.Mc. Celestin. Drăguţ nume, Celestin, pare potrivit pentru un băiat bun şi înclinat către studiul medicinei. Sau de ce nu, astronom, sau astrolog are “celest” în componenţa numelui. În calendarul mobil este Înălțarea Domnului. Ziua Eroilor, o zi importantă. Despre Înălțare, altădată, am strâns suficient material, și am parcurs etape grele. Cred că știu!

Dar, pe 25 mai este un reper interesant în “Kalendarul” vechi.

Este Ziua Pietrei. Tradiţional, în calendarul fix popular este ziua lui Ioan Fierbe Piatră, Intrătunul, a treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul – nu se lucrează la câmp! Mai multe la https://evz.ro/horoscopul-lui-dom-profesor-iisus-a-fost-unul-de-al-nostru.html.

HOROSCOP Dragi lupi, padawani și hobbiți, cea mai importantă legendă tehnologică, un mit modern, a fost dăruită publicului pe 25 mai 1977, a fost proiectată concomitent în 32 săli de cinematograf, în State, distribuitor 20th Century Fox. Star Wars, episode IV, A New Hope. Opera de excepție a lui George Lucas, scenarist și regizor. Un succes răsunător, un public extaziat. Reacția publicului din State a închis gura criticilor profesioniști și i-a făcut binevoitori. Un space opera făcut cu bani puțini, exterioarele au fost filmate în Tunisia, am văzut locurile. Un buget de 11 milioane de dolari, care a adus 776 milioan de dolari. Cel mai mare succes de box office, din toate timpurile, luînd în considerație investiția și dinamica încasărilor. Dar, poate fără să vrea, George Lucas a pus bazele unei legende moderne. În definitiv opera cinematografică abordează un subiect vechi de când lumea: binele învinge întotdeauna. Fetele și băieții buni îi înving pe cei răi! Dar George Lucas a fost atins de aripa geniului. După cum declara el însuși: ”…în alcătuirea corpului cavalerilor Jedi și a Forței, m-am inspirat din viața înconjurătoare, am luat exemplele unor oameni care și-au dedicat viața luptei împotriva răului, pentru republică și democrație. Părinții Națiunii m-au inspirat…

Am fost întotdeauna un cavaler Jedi. Oameni obișnuiți, ca mine l-au inspirat pe George Lucas. Am realizat aceasta când am văzut Star Wars în toamna anului 1977, la Sala Mica a Palatului, în avanpremieră. Bucureștii mai miroseau a moarte, după marele cutremur din 4 martie, ruine peste tot, mai erau femei în mare doliu, dar A New Hope mi s-a părut catalizatorul care să coaguleze energiile națiunii rănite și întristate. Da, un film, o operă artistică, poate face multe!

Am rămas același cavaler Jedi. De ziua mea am primit trei păpușoi de pluș, cum altfel, Yoda, un breloc de chei light saber, un penar de metal și o cană cu imagini din Star Wars. De pe monitor se uită la mine miniaturile roboțeilor R2-D2 și C-3PO.

Pustnicia mea nu face decât să sublinieze starea lucrurilor, oare Obi-Wan Kenobi nu se pustnicise și el? Până când vreo prințesă în pericol o să mă cheme în ajutor, pentru că sunt singura ei speranță. Dar cu cine o să las cei nouă căței?

Nu o să vorbesc de celelalte serii, de subiecte, de actori, de…

Un singur lucru o să spun. Adevărata și singura sărbătoare Star Wars este pe 25 mai și astăzi sărbătorim 40 de ani.

Coincide și cu Parada Tocilarilor din State - anul acesta și cu Înălțarea.

Există un grup de clone nefericite în Toronto care, agenți siniștri ai Imperiului, au vrut să confiște Star Wars. Din cauza unui joc tâmpițel de cuvinte cauzat de instalarea în postul de prim ministru a Margaretei Thatcher pe 4 mai 1979. ”The London Evening News” a publicat la anunțuri o felicitare din partea conservatorilor: ”May the Forth Be with You, Maggie. Congratulations!”

Cavaleri Jedi, la arme, Imperiul contraatacă! În anul 2008, organul de presă al Imperiului, ”Facebook”, a lansat o campanie pentru stabilirea pe 4 mai a Star Wars Day. A avut un vârf în 2011, apoi s-a desumflat. Anul acesta nu s-a organizat mai nimic, doar niște clovni costumați.

Calitatea de cavaler Jedi nu o dă costumul, ci inima ta, ce gândești, ce atitudine ai, ce fapte faci!

Este o blasfemie, organizată de spioni perverși ai Imperiului! Cum să înlocuiești The Force cu The Forth? Este ca și când ai înlocui Numele Domnului cu o dată de calendar, păcat capital. Pentru că, dragi padawani, Forța este o manifestare a lui Dumnezeu! Forța confiscată de politic, de Imperiu? Nu, niciodată, cât mai este un singur Jedi viu în galaxia asta. V-o spune un cavaler Jedi care a văzut multe, a auzit multe și poate, de aceea, știe foarte multe!

O să vă mai spun o poveste ca să vedeți ce important a fost și este Star Wars. Manuelito Wheeler, directorul ”Navajo Nation Museum” a spus că era îngrijorat că limba navajo se pierdea, nu avea suficiente opere de artă, literare, cinematografice. Atunci a luat decizia să dubleze Star Wars in limba navajo. A fost greu, dificil, multe cuvinte navajo nu se potriveau cu sensul dat în film. Dar, până la urmă, au reușit!

A fost un succes colosal în rândul națiunii navajo, pentru că filmul trata subiectul vechilor lor legende: oameni veniți din stele care au ajutat națiunea navajo să lupte împotriva oamenilor răi. Și a născut dorința, mai ales în rândul tinerilor, de a aprofunda limba națiunii navajo, chiar de a scrie opere literare.

HOROSCOP Tot astăzi, 25 mai 2017, eu, personal, sărbătoresc un jubileu. Au trecut 50 de ani de când mi-am văzut gândurile tipărite, pentru prima oară. Am publicat două poezii, la debut, în ”Gazeta Literară” a lui Ivașcu. Una se numea ”Testamentul meu” iar cealaltă ”Calul lui François Villon”. Scrise, bineînțeles, în stilul francezului cel năzdrăvan. Probabil că redacția a fost impresionată de pasiunea unui adolescent pentru poetul medieval atât de liber în obiceiuri și cuvinte.

Revenind la Star Wars, trebuie să informez că ziua de 25 mai a fost declarată ”Star Wars Day” de consiliul municipal din Los Angeles. Iar ”Geek Pride Day” a fost stabilită tot pe 25 mai, ca un omagiu adus la trei filme SF: seria ”Star Wars”, ”The Hichhiker’s Guide to the Galaxy” (vezi ziua prosopului) și ”Discworld”.

Acum, ce altceva am de făcut, decât să revăd, pentru, poate, a mia oară, dar cu același entuziasm și pasiune, Star Wars, A New Hope?! Dar, aici, cu o deosebire esențială. Eu am varianta originală, filmul cum a fost proiectat pe 25 mai 1977. Îl am pe un DVD cu folie, strat, de electrum, un aliaj care garanteaza eternitatea pentru înregistrare, comandă specială NASA. Fără multele adăugări și remasterizări ulterioare, George Lucas este un perfecționist. Dar, un cavaler Jedi este un minimalist! Originalul este bun, celelalte sunt clone!

Forța să fie cu voi, dragi padawani, mâine să întâmpinăm cu curaj și cinste o nouă zi!

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI