Stand-Up Café, distracţie TV

Stand-Up Café, distracţie TV

Serialul de comedie, în şapte episoade, e prima producţie HBO România.

„Emomentul să trecem la lucruri serioase“, anunţă postul pay- TV HBO România, care, începând de sâmbătă, 25 octombrie, îşi invită telespectatorii să râdă la „Stand-Up Café“ - un inedit serial de stand-up comedy, prima producţie originală realizată de HBO România. Preţ de şapte episoade de câte 30 de minute, pe rând şi alternativ, actorii Dan Badea, Dragoş Pop, Patricia Nedelea şi Adrian Cucu promit să-i facă pe telespectatori, în această toamnă, să râdă cu lacrimi.

Primele două episoade pot fi vizionate pe 25 octombrie, de la ora 22.00. Producţia românească a postului HBO va continua cu două documentare: „Nunţi, muzici şi casete video“, de Tudor Giurgiu, şi „Apocalipsa după şoferi“, de Alexandru Solomon. Cele două filme multaş teptate vor fi difuzate pe postul de televiziune în lunile noiembrie şi, respectiv, decembrie.

„Nu e nevoie să fii prostuţ ca să fii amuzant“

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei patru protagonişti ai celor şapte episoade de stand-up comedy care vor fi difuzate de HBO sunt experimentaţi în acest gen de spectacol: Dan Badea (32 de ani) e din Bucureşti şi s-a afirmat în Urban Café (pe lângă Armenească), unde avea un show în fiecare marţi, iar Dragoş Pop, Patricia Nedelea şi Adrian Cucu sunt actori profesionişti din Cluj-Napoca, angajaţi ai Teatrului Naţional de acolo, pe scena căruia au şi susţinut câteva spectacole de acest tip.

Filmările s-au efectuat pe parcursul acestei veri la Cluj, în celebrul club Diesel, iar interpreţii sunt şi propriii lor scenarişti. Showul din episodul 1 - despre „nunţi“, că tot este sezonul - este susţinut în întregime de Dan Badea, iar în episodul cu numărul 2, ceilalţi trei îşi vor pasa microfonul.

„Aveam nevoie de un tip de umor inteligent. Nu e neapărată nevoie să fii vulgar, violent verbal sau prostuţ ca să fii amuzant. Noi ne respectăm foarte mult telespectatorii şi nu vrem să le irosim timpul. În Cehia şi Polonia există deja de câţiva ani buni show-uri de stand-up comedy locale produse de HBO care au un succes enorm“, explică Ileana Cecanu, reprezentantul postului HBO România.

Începând cu luna noiembrie, va fi difuzat câte un episod în premieră, în ultima sâmbătă a fiecărei luni.

Modele celebre

În 2004, a fost publicat topul celor mai buni 100 de stand-up comedians ai tuturor timpurilor. Pe primele trei locuri s-au clasat cei trei monştri sacri ai genului, cei care l-au definit, cu toţii trecuţi în nefiinţă: Richard Pryor, George Carlin şi Lenny Bruce. Datorită lor s-au apucat de această meserie mult mai cunoscuţii Jerry Seinfeld, Chris Rock, Steve Martin, Sarah Silverman sau Adam Sandler.

Prin secolul al XIX-lea, genul purta numele de monolog umoristic şi era prezent în spectacolele de vodevil. „Spunerea de bancuri“ era considerată doar o formă de încălzire a plătitorilor de bilet pentru spectacolul propriu-zis sau de alungare a plictiselii în timpul pauzelor. Una dintre contribuţiile cele mai solide la transformarea „cenuşăresei“ de odinioară a purtat numele HBO. Apariţia sa în peisajul televiziunilor americane a echivalat cu un veritabil boom al stand-up comedy-ului şi al practicanţilor săi.

În România, genul este asociat cu persoana lui Dan Chişu, principalul său promotor, care i-a promovat mult pe comedianţii de la Café Deko. O vreme, el a lucrat şi cu cunoscutul comic Radu Gheorghe, care i-a instruit pe câţiva dintre aspiranţii la stand-up comedy.