Evenimentul Zilei > Actualitate > Stanciu a devenit liderul celor mai scumpe transferuri din fotbalul românesc. Cine sunt primii fotbaliști pe care i-a depășit stelistul și cine este marele beneficiar al vânzărilor din Liga I
Stanciu a devenit liderul celor mai scumpe transferuri din fotbalul românesc. Cine sunt primii fotbaliști pe care i-a depășit stelistul și cine este marele beneficiar al vânzărilor din Liga I

Stanciu a devenit liderul celor mai scumpe transferuri din fotbalul românesc. Cine sunt primii fotbaliști pe care i-a depășit stelistul și cine este marele beneficiar al vânzărilor din Liga I

Nicușor Stanciu a fost vândut la Anderlecht Bruxelles pentru 9,8 milioane de euro și a devenit cel mai scump produs exportat de campionatul intern. Mijlocașul ofensiv a reușit să-i depășească în ierarhie fotbaliști reprezentativi pentru Liga I, care au blindat conturile cluburilor de care aparțineau, în momentul plecării. De departe, marele beneficiar al vânzărilor este Gigi Becali, patronul echipei Steaua.

Gigi Becali a reușit să mai dea o mare lovitură pe piața transferurilor, după ce l-a vândut pe Nicușor Stanciu la Anderlecht, pentru 9,8 milioane de euro. Suma pare una ireală, ținând cont de campionatul din care provine internaționalul român. Liga I este măcinată de insovlențe, falimente, depunctări, procese la TAS și fotbal submediocru, iar vânzarea lui Stanciu poate fi considerată o afacere mai mult decât profitabilă. E drept, mijlocașul n-a ajuns în Premier League, așa cum s-a vorbit zilele trecute și va evolua într-un campionat mai acesibil nivelului la care se află acum. Stanciu a fost adus în 2013, de la FC Vaslui, pentru 1,5 milioane de euro, și în trei ani a devenit unul dintre cei mai curtați jucători autohtoni. Odată cu plecarea în Belgia, fostul stelist a devenit și cel mai scump fotbalist vândut din campionatul intern. Topul este dominat de jucătorii ai echipei „roș-albaștre”, care au reușit să umple conturile patronului Gigi Becali.

În 2013, mult lăudatul Vlad Chiricheș a plecat la Tottenham Londra pentru suma de 9,5 milioane de euro. Fundașul central a fost cel mai scump fotbalist român din Liga I, până în momentul realizării „afacerii Stanciu”. Suma încasată pentru Chiricheș este impresionantă oricum, ținând vorba că este vorba despre un jucător de profil defensiv. Altfel, londonezii aveau să regrete banii cheltuiți cu internaționalul român, care nu s-a acomodat în Premier League și a fost plasat la Napoli.

Un an mai târziu, în 2014, un alt fundaș central al Stelei, Florin Gardoș, pleacă în Premer League. „Roș-albastrul” a fost vândut pentru 7,5 miloane de euro, iar Gigi Becali și-a frecat încă o dată palmele de bcuruie. O altă afacere extraordinară pentru el, dar nesatisfăcătoare pentru cumpărător. Gardoș nu s-a acomodat în Anglia, a avut și ghinionul să se accidenteze și n-a dat satisfacție până acum.

Seria marilor vânzări reușite de Steaua a fost deschisă de Mirel Rădoi, în 2008. Căpitanul „roș-albaștrilor” a plecat în Arabia Saudită, la Al Hilal, pentru 6 milioane de euro. Tranzacția i-a adus mulți bani lui Becali, dar pentru fostul internațional român a fost un  regres profesional, pentru că ani de zile se vorbise despre interesul unor mari echipe europene: Inter Milano, AC Milan, Chelsea sau Bayern Munchen. Rădoi a câștigat foarte bine în fotbalul din Golful Persic, dar n-a mai ajuns niciodată la nivelul așteptat.

Cea mai bună afacere făcut în fotbal de George Copos a fost vânzarea lui Cristi Săpunaru, la clubul FC Porto. Fundașul a fost cumpărat de lusitani pentru 6 milioane de euro, în 2008, și s-a integrat la gruparea „alb-albastră”, cu care a câștigat Liga Europa în 2011, și pentru care a evoluat până în 2012.

Tot cu 6 milioane de euro a fost vândut și atacantul Bogdan Stancu, carea în 2011, a plecat de la Steaua și a ajuns la gruparea turcă Galatasaray Istanbul. Privit și el ca un mare talent, „Motanul” a stagnat, nu s-a integrat la formația la care Gheorghe Hagi, Gică Popescu sau Adrian Ilie scriseseră istorie, și a fost împrumutat la Orduspor în sezonul 2011-2012. În prezent evoluează la Genclerbirligi.

Afaceri consistente au făcut și dinamoviștii, atunci când au bătut palma pentru transferul lui Gabi Torje, la Udinese, pentru 5,4 milioane de euro, în 2011, dar și pentru vânzarea lui Ștefan Radu, la Lazio, în 2008. Pentru fundașul stânga, „câinii” au încasat suma de 4,5 milioane de euro. Primul fotbalist nu s-a acomodat în Serie A, a fost împrumutat la Granada, Espanyol, Konyaspor și Osmanlispor, iar în această italienii l-au vândut la Terek Groznîi. Ceal de-al doilea jucător s-a impus la Lazio și a purtat chiar și banderola clubului roman.