Se lucrează intens. Care este stadiul construcției Catedralei Naționale

La mai puțin de şase săptămâni până la momentul sfințirii, șantierul Catedralei Naționale este un furnicar. Se lucrează asiduu la turla principală, la turla-clopotniță, la turlele secundare, precum și la amenajarea spațiului liturgic exterior.

Catapeteasma locașului este finalizată în proporție de 75%, urmând ca, în ziua de 25 noiembrie Sfântul Altar să fie pregătit pentru primirea veșmântului harului, scrie Ziarul Lumina.

Catapeteasma Catedralei Naționale este gata în proporție de 75%. Iconostasul a fost împăr­țit în 4 registre, dintre care 3 au fost finalizate. Partea de schelă care a ajutat la montajul mozaicului a fost demontată și icoanele din registrele superioare au fost acoperite cu o folie de protecție împotriva prafului. În acest moment, se lucrează la ultimul registru, al icoanelor împărătești, cu o schelă mai mică, mobilă, montată doar pe jumătate din catapeteasmă, pentru a permite front de lucru celor care realizează pardoseala. Termenul de finalizare este 10 noiembrie, astfel încât la data sfințirii să fie gata soleea și pardoseala din Sfântul Altar.

Pe esplanada vestică a Catedralei Mântuirii Neamului se amenajează un spațiu liturgic exterior. „Lucrările aferente subsolurilor de legătură dintre catedrală și spațiul liturgic exterior și dependințele asimilate sunt gata în proporție de 80%, mai avem de turnat doar rampele care fac conexiunea între cota terenului amenajat și cota 0 a catedralei, fiindcă între cele două există o diferență de nivel de 5 metri. În acea zonă vor fi amenajate scări și rampe de acces în catedrală. Termenul de finalizare a acestora este înainte de 25 noiembrie, astfel încât să avem posibilitatea să intrăm din strada Izvor în piațeta din fața catedralei, unde este spațiul liturgic exterior, și să se poată face accesul în frontonul principal al catedralei, în partea de vest. Întrucât nu avem executate subsolurile din partea de nord și partea de sud, vom amenaja niște platforme provizorii, astfel încât să avem fluxuri de circu­lație atât pe partea de nord, cât și pe partea de sud, în zona pronaosului”, a spus ing. Vasile Crăcăoanu, pentru Ziarul Lumina.