Stadionul "23 August", apocalipsa dupa buldozere

Cu toate ca aici fotbalul romanesc a avut parte de infrangeri dureroase, oamenii trecuti de prima tinerete regreta demolarea fostei arene.

Mai toti oamenii care stau in zona complexului „Lia Manoliu” s-au simtit in unele momente binecuvantati. Unul dintre ei este Zaharia Labes, fost muncitor la Electroaparataj. La fel ca stadionul care se prabuseste acum langa el, omul este trecut de 50 de ani.

„Pentru ca locuiesc in apropiere, m-am obisnuit sa ma plimb in parcul dimprejurul arenei. Merg de 30 de ani pe aleile astea”, spune bucuresteanul. Tine in mana doua pietre culese din ruinele tribunelor. „Am luat una pentru mine si una pentru fratele meu. Eu o sa asez piatra asta la loc de cinste, in biblioteca, printre bibelourile nevestei. M-am trezit dimineata cu gandul asta si am venit aici”.

Pe fostul „23 August”, Zaharia Labes i-a vazut si pe „cormoranul” Ian Rush, si pe Michael Jackson. „La „Megastar” am fost numai la concertul din 1996. Ceva frumos... Dar nu asta o sa-mi ramana ca amintire de pe acest stadion, ci meciurile de fotbal. Cat m-a plouat aici, in ‘84, la Dinamo - Liverpool si la atatea cuplaje, toamna!”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar daca imaginile din jur sunt mai degraba dezolante, barbatul n-a venit ca la inmormantare. E undeva intre multumire si resemnare: „L-am vazut aici pe Dobrin si mi-e de ajuns asta!”. Dar pentru ca stadionul „National” are cam aceeasi varsta cu el, Zaharia Labes nu se simte prea bine cand aude ca arena trebuie sa moara pentru ca este demodata.

„Declaratie de dragoste”

Alin Marinescu, 39 de ani, profesor de istorie, nu iese din casa fara amintiri. Sta in blocurile rusesti din zona si vorbeste cu patima. „Toata zona asta a stadionului este una speciala. Aleea Belvedere, intre bulevardul Basarabiei si rondul de la Maior Coravu, bulevardul pe care nu circula RATB-ul, lucruri ca astea ma fac sa nu plec si eu din tara”.

Alin, care a vazut „poate 100 de meciuri” pe „Lia Manoliu”, stie prea bine ca pe „Maior Coravu” au fost filmate scene din filmul „Declaratie de dragoste”.

Complex sportiv sau mall?

Democratia a normalizat schimbarile. Noile generatii - Coca-Cola sau Pro TV - s-au obisnuit sa scape de lucrurile inconjuratoare mult mai usor. Nimeni nu mai lacrimeaza cand isi vinde masina, un numar de telefon poate fi schimbat de zeci de ori intr-un an, iar aparitia noilor cladiri pe locul unor case batranesti nu mai uimeste pe nimeni.

Stefan Nicolae este unul dintre paznicii stadionului „National”. Are putin peste 20 de ani si o zi din trei si-o petrece plimbandu-se in jurul ovalului care a fost stadionul „National”. Stefan nu regreta nimic, ba dimpotriva: „Nu-mi pare rau ca-l darama, ce, nu fac altul in loc?”.

Tanarul e in dispozitie de a spune secrete strainilor: „Intr-o duminica nu era nimeni pe aici si am intrat intr-un birou de sus, de la sefi. Am vazut acolo cum o sa arate noul  stadion. Era facut in miniatura din bucatele mici de plastic. Am auzit ca o sa fie mall inauntru”. Chiar daca acum pazeste un mare morman de pamant, Stefan este hotarat sa ramana paznic in parcul sportiv „Lia Manoliu” pana la darea in folosinta a noului stadion. Si pentru ca lucreaza „24 cu 48”, va numara zilele din trei in trei.

SCHIMBARI

Noua arena va fi „rotita” cu 90 de grade

Reprezentantii firmelor Max Bogl si Astaldi (cele care se ocupa de construirea noii arene) preconizeaza ca in luna martie va incepe turnarea fundatiei. Sapaturile cele mai adanci vor fi in dreptul tribunei oficiale. Acolo se vor afla parcarea subterana si cateva magazine, iar in total, acel segment va avea 6 etaje. Inginerul Eugen Tudose, reprezentantul firmei Astaldi, spune ca noul stadion se va „roti” cu aproximativ 90 de grade de la pozitia actuala, peluzele urmand sa fie situate catre cartierele Pantelimon si Vatra Luminoasa.

De asemenea, Eugen Tudose a precizat ca, potrivit unui proiect refacut recent, arena va avea plafon culisant. Noul stadion „National” va candida la organizarea finalei Cupei UEFA din 2010 sau 2011.