Stadionul „23 August“, apocalipsa după buldozere

Cu toate că aici fotbalul românesc a avut parte de înfrângeri dureroase, oamenii trecuţi de prima tinereţe regretă demolarea fostei arene.

Mai toţi oamenii care stau în zona complexului „Lia Manoliu“ s-au simţit în unele momente binecuvântaţi. Unul dintre ei este Zaharia Labeş, fost muncitor la Electroaparataj. La fel ca stadionul care se prăbuşeşte acum lângă el, omul este trecut de 50 de ani. „Pentru că locuiesc în apropiere, m-am obişnuit să mă plimb în parcul dimprejurul arenei. Merg de 30 de ani pe aleile astea“, spune bucureşteanul. Ţine în mână două pietre culese din ruinele tribunelor. „Am luat una pentru mine şi una pentru fratele meu. Eu o să aşez piatra asta la loc de cinste, în bibliotecă, printre bibelourile nevestei. M-am trezit dimineaţă cu gândul ăsta şi am venit aici“. Pe fostul „23 August“, Zaharia Labeş i-a văzut şi pe „cormoranul“ Ian Rush, şi pe Michael Jackson. „La «Megastar» am fost numai la concertul din 1996. Ceva frumos... Dar nu asta o să-mi rămână ca amintire de pe acest stadion, ci meciurile de fotbal. Cât m-a plouat aici, în ’84, la Dinamo - Liverpool şi la atâtea cuplaje, toamna!“. Chiar dacă imaginile din jur sunt mai degrabă dezolante, bărbatul n-a venit ca la înmormântare. E undeva între mulţumire şi resemnare: „L-am văzut aici pe Dobrin şi mi-e de ajuns asta!“. Dar pentru că stadionul „Naţional“ are cam aceeaşi vârstă cu el, Zaharia Labeş nu se simte prea bine când aude că arena trebuie să moară pentru că este demodată. „Declaraţie de dragoste“ Alin Marinescu, 39 de ani, profesor de istorie, nu iese din casă fără amintiri. Stă în blocurile ruseşti din zonă şi vorbeşte cu patimă. „Toată zona asta a stadionului este una specială. Aleea Belvedere, între bulevardul Basarabiei şi rondul de la Maior Coravu, bulevardul pe care nu circulă RATB-ul, lucruri ca astea mă fac să nu plec şi eu din ţară“. Alin, care a văzut „poate 100 de meciuri“ pe „Lia Manoliu“, ştie prea bine că pe „Maior Coravu“ au fost filmate scene din filmul „Declaraţie de dragoste“. Complex sportiv sau mall? Democraţia a normalizat schimbările. Noile generaţii - Coca-Cola sau Pro TV - s-au obişnuit să scape de lucrurile înconjurătoare mult mai uşor. Nimeni nu mai lăcrimează când îşi vinde maşina, un număr de telefon poate fi schimbat de zeci de ori într-un an, iar apariţia noilor clădiri pe locul unor case bătrâneşti nu mai uimeşte pe nimeni. Ştefan Nicolae este unul dintre paznicii stadionului „Naţional“. Are puţin peste 20 de ani şi o zi din trei şi-o petrece plimbându-se în jurul ovalului care a fost stadionul „Naţional“. Ştefan nu regretă nimic, ba dimpotrivă: „Numi pare rău că-l dărâmă, ce, nu fac altul în loc?“.

Tânărul e în dispoziţie de a spune secrete străinilor: „Într-o duminică nu era nimeni pe aici şi am intrat într-un birou de sus, de la şefi. Am văzut acolo cum o să arate noul stadion. Era făcut în miniatură din bucăţele mici de plastic. Am auzit că o să fie mall înăuntru“. Chiar dacă acum păzeşte un mare morman de pământ, Ştefan este hotărât să rămână paznic în parcul sportiv „Lia Manoliu“ până la darea în folosinţă a noului stadion. Şi pentru că lucrează „24 cu 48“, va număra zilele din trei în trei. SCHIMBĂRI Noua arenă va fi „rotită“ cu 90 de grade Reprezentanţii firmelor Max Bogl şi Astaldi (cele care se ocupă de construirea noii arene) preconizează că în luna martie va începe turnarea fundaţiei. Săpăturile cele mai adânci vor fi în dreptul tribunei oficiale. Acolo se vor afla parcarea subterană şi câteva magazine, iar în total, acel segment va avea 6 etaje. Inginerul Eugen Tudose, reprezentantul firmei Astaldi, spune că noul stadion se va „roti“ cu aproximativ 90 de grade de la poziţia actuală, peluzele urmând să fie situate către cartierele Pantelimon şi Vatra Luminoasă. De asemenea, Eugen Tudose a precizat că, potrivit unui proiect refăcut recent, arena va avea plafon culisant. Noul stadion „Naţional“ va candida la organizarea finalei Cupei UEFA din 2010 sau 2011.