Ce părere are actuala conducere a SRI? Sunt trădători toți cei care dezvăluie public abuzurile de Poliție politică ale Serviciului?!

Ce părere are actuala conducere a SRI? Sunt trădători toți cei care dezvăluie public abuzurile de Poliție politică ale Serviciului?!

De regulă Săptămîna Patimilor e una lipsită de evenimente mediatice ieșite din comun, dintre cele din care înfloresc succesiuni de Breaking news-uri.

Cu cît ne apropiem de Paști sau, mai nou, de minivacanța de Paști, ulterioară minivacanței de 24 ianuarie și antecesoare minicavanței de 1 mai, România din ultimii ani trăind într-un lung șir de minivacanțe, cu atît viața publică cade în hibernare, lăsînd locul eternelor buletine meteo, buletine privind starea drumurilor și buletine medicale despre pericolul halirii nemăsurate.

Anul acesta, anul Paștelui timpuriu, Săptămîna Patimilor a făcut excepție de la Legea somnolenței în plan mediatic.

Joi, 5 aprilie 2018, s-a ivit în spațiul public unul dintre cele mai mediatizate citate postdecembriste dintr-o vorbire a unui om viu.

Nu aparține unui politician, nici unui publicist, nici măcar unei starlete, ca să nu ne mire tărăboiul stîrnit.

Aparține unui general SRI trecut în rezervă cu un an în urmă, spre surpriza generală:

Florian Coldea, fostul prim adjunct al directorului SRI, timp de peste un deceniu, unul dintre cei mai longevivi șefi militari din serviciile noastre secrete.

Joi, 5 aprilie 2018, la finele unei noi runde de audieri la Comisia SRI, potrivit unei înțelegeri dubioase cu șeful Comisiei, Florian Coldea a dat citire unui text scris. Din acest text a fost extras și prăjit în tigăile senzaționalului, citatul deja celebru.

Înainte de lua în dezbatere citatul provocator de Scandal, se cuvine a menționa, pentru înțelegerea gestului asumat de Florian Coldea, că:

- joi, 5 aprilie 2018, a fost a doua convocare a generalului la Comisia SRI, anunțată de însuși Florian Coldea ca fiind una dintr-o succesiune pe cale să transforme audierea fostul șef într-o Șeherezadă a regimului PSD;

 - la amîndouă invitațiile generalul a răspuns cu deosebit entuziasm, lucru de mirare la un ofițer de informații, convins că limbarița e pericolul mortal pentru cine lucrează în serviciile secrete;

– ca și în cazul primei audieri, Florian Coldea a citit pentru presă un text fără nici o legătură cu temele audierii și, mai ales, grație unei ciudate favorizări din partea Comisiei, unul prin care interlocutorul a evitat întrebările.

Aceste note ale momentului de joi, 5 aprilie 2018, ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva, urmare a unei înțelegeri între Liviu Dragnea, adevăratul șef al Comisiei SRI, și generalul Florian Coldea, convocarea la Comisie a fost gîndită ca un prilej oferit generalului de a transmite mesajele sale opiniei publice și mai ales oamenilor săi din Sistem, fără a fi stînjenit de întrebările tipice unei conferințe de presă.

La finele textului citit cu o oarecare stîn găcie, definitorie pentru cei mai puțin obișnuiți să se adreseze opiniei publice, Florian Coldea a zis: „Şi acum, în ultimul rînd, nu în ultimul rînd, în încheiere, aşa, în spiritul perioadei pe care îl celebrează acum creştinii, aş vrea să reamintesc, şi cred că e momentul potrivit, şi de un celebru personaj biblic, al cărui nume n-aş vrea neapărat să-l dau, care în urmă cu circa 2000 de ani a trădat pentru 30 de arginţi. Ce dacă ulterior l-au apucat remuşcările? Lucrurile nu s-au putut repara şi răul făcut n-a putut fi rezolvat. Evident, ca orice trădător, destinul lui a sfîrşit tragic. Din această perspectivă, constat cu îngrijorare faptul că unii, în mod vizibil, practică astăzi acelaşi lucru cu interesele statului român. O fac la vedere, extrem de vocal şi fără pic de ruşine. Ba mai mult, chiar par să-şi facă un titlu de glorie din asta, afectând instituţii fundamentale şi capacităţi democratice de apărare şi protecţie ale statului român. Poate ar fi bine cu toţii să reflectăm la acest episod biblic şi la astfel de personaje. O să revenim cu alte precizări pe măsura întîlnirilor noastre cu membrii comisiei.”

Poate și pentru că era Săptămîna Patimilor și Joia Mare e și Ziua Trădării lui Iuda, citatul a fost dezbătut pătimaș în presa noastră. Cum însă presa noastră e atinsă în chip iremediabil de telenovelism, între publicații și între televiziuni s-a declanșat o veritabilă întrecere pentru a descoperi și arăta opiniei publice persoana la care s-a referit Florian Coldea. Cum citatul a fost interpretat ca mărturisirea unor răfuieli personale ale generalului, aproape toate întreprinderile detectivistice au descoperit drept Iuda a lui Florian Coldea autopropus pe post de Iisus, pe Sebastian Ghiță.

Pentru Sebastian Ghiță o asemenea interpretare e mană cerească. Unul dintre motivele cererii de a nu fi extrădat din Serbia rămîne indiscutabil cel al primejdiei la care s-ar expune o dată ajuns în România. Astfel că Sebastian Ghiță a fost mai mult decît fericit în a susține, în intervențiile la televiziunile de știri, că Florian Coldea se referea la el, că pentru el e vorba de o amenințare și că se teme acum pentru viața sa.

Riscînd să-i contrazicem lui Sebastian Ghiță interesele, vom afirma din start, că Florian Coldea nu s-a referit la un trădător al persoanei sale, ci, așa cum se vede limpede din text, la mai mulți trădători, trădători ai intereselor statului român.

Trădarea statului român ar consta în intervenții publice considerate de general drept puneri la îndoială a capacităților democratice de apărare și protecție a statului român.

Deși n-o spune, Florian Coldea se referă evident la intervențiile vizînd SRI, instituție văzută de el drept una dintre instituțiile fundamentale ale țării, prin misiunea de apărare și protecție a statului român.

Punerea la îndoială a capacității de protecție a statului român e identificată de Florian Coldea cu ampla dezbatere publică despre implicarea anticonstituțională a SRI în viața noastră politică, implicare avînd drept punct central folosirea de către SRI, prin intermediul Binomului, a luptei împotriva corupției pentru răfuieli politico- mafiote. Din punct de vedere logic, desprindem din citat cîteva puncte de vedere pe care Florian Coldea a ținut să le împărtășească opiniei publice:

1. Capacitatea de apărare și protecție a statului român a fost serios afectată în ultimul timp, astfel că el, Florian Coldea, se vede obligat să sune alarma„ Patria în primejdie!”

2. Acest fenomen grav e rezultatul dezvăluirilor publice ale abuzurilor din perioada anterioară, perioadă în care el, Florian Coldea, a condus practic SRI. Cei de care generalul lasă să se înțeleagă că sînt un fel de Iuda pentru statul român, trădători, adică, sînt toți cei care-și îngăduie să critice SRI, contribuind astfel la slăbirea capacității de apărare a țării. Acestora li se adaugă cei care au contribuit la restrîngerea puterilor nemărginite deținute pînă nu demult de SRI: membrii Curții Constituționale, actuala con ducere a Seriviciului, care a decis desecretizarea Protocolului cu Ministerul Public, protocol văzut de Florian Coldea drept un document vital pentru apărarea Patriei de spioni și trădători.

3. Cei care și-au permis și își permit mai departe să abordeze public implicarea SRI în viața noastră politică, grație unor puteri anticonstituționale mai mari decît ale Securității staliniste, sunt demascați de general drept trădători de patrie. Obsesia denunțării trădătorilor domină tot discursul lui Florian Coldea, lucru straniu la un conducător timp de peste un deceniu a unui Serviciu secret într-o democrație.

4. Trădătorii, cei care au slăbit și slăbesc mai departe capacitatea de apărare a țării făcînd dezvăluiri despre SRI trebuie să se teamă de reacția forțelor sănătoase ale Serviciului, întruchipate, desigur, de domnul general.

Prin urmare, textul citit de Florian Coldea n-a fost expresia unei chestiuni personale a generalului. El s-a vrut – de aceea a și fost scris și citit ca declarație de presă – un mesaj dat de Florian Coldea opiniei publice de la noi în numele unor ofițeri care împărtășesc, la rîndule, neliniștea că tot ceea ce se întîmplă în ultimul timp cu SRI – dezvăluirile publice, limitarea puterilor sale, retragerea sa, asumată de noua conducere, din rolul de Poliție politică a României democratice – sînt tot atîtea lovituri date capacității de apărare a patriei.

Că Florian Coldea gîndește astfel nu mă miră:

1. Puțini sînt cei plecați dintr-o funcție care să nu fie convinși că după ei a venit dezastrul.

2. Deși la vremea funcției sale, Florian Coldea n-a părut, în realitate domnia sa are o mentalitate de Moș Teacă al Serviciilor. Nu e singurul de altfel convins că democratizarea SRI înseamnă slăbirea Serviciului, că dezvăluirile incomode despre instituțiile de forță, necesare într-o democrație autentică, sînt tot atîtea lovituri date capacității de apărare a patriei și prin asta lovituri date Patriei însăși.

Mă miră însă că:

1. Lucrările Comisiei SRI au fost transformate în tribună de transmis mesaje publice de către un general nemulțumit de procesul democratic străbătut de principalul Serviciu secret al țării. Dacă n-ar fi tensiunea mediatică ivită din convocarea la Comisia SRI, mesajele lui Florian Coldea n-ar avea nici un impact mediatic. De ce se lasă folosită astfel Comisia SRI? e o întrebare al cărei răspuns poate fi găsit doar în zvonurile despre postura lui Florian Coldea de consilier personal al lui Liviu Dragnea.

2. Florian Coldea nu e un ofițer SRI oarecare. E cel care a condus SRI mult timp. Punctele sale de vedere au forța dată de o autoritate în domeniul Intelligence. De ce n-au primit ele pînă acum nici o replică de la conducerea SRI? Crede actuala conducere a Serviciului că dezbaterea din spațiul public slăbește capacitățile de apărare ale patriei și că, în consecință, toți cei care fac dezvăluiri despre abuzurile SRI, care scot la iveală documente despre aceste abuzuri, care cer ca SRI să renunțe, prin reforme interne, la implicarea anticonstituțională în viața politică a țării sînt niște trădători?

Și dacă sînt trădători, ca Iuda, cum vor sfîrși ei? Sinuciși de SRI?

 

Ne puteți urmări și pe Google News