SRI a vizat PRELUAREA postului Realitatea TV. George Maior, ARTIZANUL planului. Declarații OFICIALE
- Adrian Dumitru
- 1 noiembrie 2017, 21:41
A fost devoalat mecanismul prin care grupul “Noi suntem Statul!” a încercat să își extindă influența și puterea asupra românilor.
Claudiu Manda, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, a declarat miercuri, după audierea omului de afaceri Adrian Sârbu, că acesta a relatat despre intenţia conducerii SRI de a prelua Realitatea TV, referindu-se la o discuţie de la sfârşitul anului 2010, în cadrul căreia a fost rugat de George Maior (n.r. - director al SRI la acea vreme) să-l ajute pe Sebastian Ghiţă în acest sens.
"Au fost câteva aspecte la care s-a referit punctual şi cu detalii. Aspectul legat de intenţia de a fi preluată şi mai târziu, eventual, întreaga instituţie media, respectiv Realitatea TV, pe care şi-ar fi dorit persoanele de la vremea respectivă din conducerea SRI să o preia prin domnul Ghiţă. A făcut referire la o situaţie sau la un moment decembrie 2010, între Crăciun şi Anul Nou, în care, participând la o discuţie, a fost rugat de domnul Maior să-l ajute pe domnul Ghiţă, care preluase managementul instituţiei Realitatea TV, cu sfaturi, cum să se implice, cum să conducă instituţia, din punct de vedere managerial, Realitatea TV. Spune că a avut întâlniri după ce a confirmat că este de acord, a fost căutat de domnul Ghiţă şi a avut destul de multe întâlniri în care inclusiv domnul Ghiţă i-a confirmat această implicare", a afirmat Manda.
Adrian Sârbu a vorbit în cadrul audierii de miercuri exclusiv despre canalele media şi "implicarea prin decizia celor două persoane din conducerea SRI de a prelua instituţii media".
"Un lucru pe care ni l-a transmis a făcut referire la decizia CSAT din 27 iulie 2010, care consfinţeşte că presa reprezintă o vulnerabilitate la siguranţa naţională, iar în opinia domniei sale spune că s-au creat premisele ca la momentul respectiv conducerea SRI să se implice mai mult în ceea ce înseamnă preluarea de instituţii media, plantarea de ofiţeri acoperiţi sau atragerea către serviciu de persoane din jurnalism, inclusiv dreptul de a asculta pe mandate de siguranţă naţională jurnalişti. Nu a dat foarte multe probe şi detalii în acest sens, însă a încercat să construiască şi să aducă în atenţia Comisiei lucrurile cum au evoluat de la acea decizie a CSAT", a susţinut Claudiu Manda.