Evenimentul Zilei > Social > SRI l-a vânat 20 de ore pe temutul Sile Pietroi
SRI l-a vânat 20 de ore pe temutul Sile Pietroi

SRI l-a vânat 20 de ore pe temutul Sile Pietroi

Faimosul interlop a fost localizat, ieri-dimineaţă, la Giurgiu, când a folosit celularul pentru a-i da ordine unuia dintre „locotenenţii“ săi.

Telefonul mobil a fost cel care l-a dat de gol pe interlopul Vasile Fierbântu, alias „Sile Pietroi“, şi miercuri dimineaţă când a fugit de acasă – scăpând de poliţiştii şi procurorii care au descins în vila sa din comuna ilfoveană Glina – şi aproape 20 de ore mai târziu, când a fost capturat la Giurgiu.

Suspiciunile legate de modul în care a reuşit unul dintre cei mai temuţi interlopi din Capitală şi Ilfov să le scape printre degete anchetatorilor, de două ori în ultimele luni, planează încă. Mai mult, aseară, magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea procurorilor de a-l aresta preventiv pe Pietroi.

Cu spionii pe urmele lui, pas cu pas

„Există informaţii că Pietroi ar avea legături cu judiciarişti de la Poliţia Capitalei şi Poliţia Ilfov. Aşa se explică şi operaţiunea ratată la începutul lunii februarie a acestui an, care ar fi trebuit să se finalizeze cu reţinerea acestuia. Concret, Pietroi şi gaşca sa ar fi trebuit «săltaţi» pe 7 februarie, odată cu membrii clanurilor adverse, Chira şi Nie. La acea dată, lui Pietroi îi erau interceptate telefoanele şi, din convorbirile pe care acesta le-a avut cu o serie de prieteni, a reieşit faptul că a fost avertizat în legătură cu iminenta sa arestare. Presupusele relaţii ale lui Pietroi cu «oameni ai legii» au fost şi motivul care a stat la baza hotărârii iniţiale a procurorilor de a lucra, în aceste ultime cauze, doar cu judiciarişti de la Poliţia Sectorului 3. Au fost nevoiţi însă, în final, să apeleze la ajutorul celor de la Capitală şi de la Ilfov, nu doar din cauza numărului mare al celor ce urmau să fie reţinuţi, ci şi din cauza competenţelor teritoriale“, au precizat surse judiciare.

Potrivit aceloraşi surse, o serie de suspiciuni planează însă şi asupra unui procuror de la Parchetul Capitalei, al cărui ginere a fost avocatul lui Pietroi. „De altfel, miercuri dimineaţă, acest avocat şi-a făcut apariţia la vila interlopului de la Glina, la doar zece minute după ce oamenii legii au descins acolo“, au precizat, ieri, surse citate.

Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în februarie, miercuri dimineaţă avertizările au ajuns la Sile Pietroi în ultimul moment. „Era localizat permanent după semnalul transmis de telefonul mobil. Miercuri, la ora 5.50, când poliţiştii şi procurorii se pregăteau să descindă în vila interlopului, aparatul de localizare a arătat că acesta se afla în casă. Au intrat în casă la 6.30. Dispăruseră însă şi semnalul emis de telefon, şi Pietroi“, au mai precizat sursele citate.

Mobilul lui Sile Pietroi nu a mai emis apoi niciun semnal până în jurul orei 0.00, când acesta şi-a sunat un complice – care avea şi el telefonul monitorizat – pentru a-i da ultimele indicaţii înainte de a părăsi România. „Deşi Sile a sunat de pe un alt număr, a fost recunoscut din convorbire, i-a fost identificată cartela şi astfel i-a fost localizat telefonul, care i-a condus pe ofiţerii SRI, pe cei ai Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), pe procurori şi poliţişti la proprietar“, au conchis aceleaşi surse.

Ascuns de protejatul primarului din Giurgiu

Aşa se face că, în jurul orei 2.00, la aproape 20 de ore după ce a reuşit să scape din mâinile lor, anchetatorii l-au ridicat pe Sile Pietroi din locuinţa omului de afaceri Florian Bealcu, un apropiat al primarului liberal al municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, al cărui fiu, Adrian Iliescu, a făcut parte din grupul de hoţi de maşini de lux condus de celebrul Radu Bolgiu.

Înainte de a fi încătuşat, Sile Pietroi a încercat să scape, însă poliţiştii l-au oprit cu mai multe focuri de avertisment. Asupra lui au fost găsite un pistol cu gaz şi unul cu bile de cauciuc, peste 1.500 de euro şi 4.200 de lei.

În dosarul penal întocmit pe numele lui – şi care are nu mai puţin de 13 volume – Pietroi este acuzat de tentativă la omor calificat, şantaj, lipsire de libertate, ameninţare, distrugere, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice. În plus, afaceristul care l-a găzduit în casa sa din Giurgiu va fi cercetat penal pentru favorizarea infractorului.

DECIZIE CONTESTATĂ

„Locotenenţii“ lui Sile, eliberaţi de un viciu de procedură

Opt dintre „locotenenţii“ lui Sile Pietroi – pentru care procurorii ceruseră mandate de arestare preventivă sub acuzaţiile de tentativă la omor calificat, şantaj, lipsire de libertate, ameninţare, distrugere, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice – au fost puşi în libertate, ieri, la doar o zi după ce au fost „săltaţi“ de poliţişti. Motivul: deşi au fost aduşi în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti încă de la ora 6.00, la 13.40 – după aproape opt ore de audieri şi dezbateri – judecătorii au constatat că interlopilor le expiraseră între timp ordonanţele de reţinere emise de anchetatori. Decizia judecătorilor a fost un bun prilej pentru ca apărătorii celor opt să-şi continue pledoariile pe holurile tribunalului, susţinând nevinovăţia clienţilor lor în faţa oricui avea urechi să-i asculte şi lansând critici la adresa procurorului de caz.

„Procurorului Bălăşescu îi place să apară la televizor, să facă conferinţe de presă pentru nişte oameni vinovaţi doar de nişte prostii“, comenta, entuziasmat, Mircea Vlădoiu, apărătorul lui Florin Auraru, „mâna dreaptă“ a lui Sile Pietroi. La ora închiderii ediţiei, judecătorii nu hotărâseră încă dacă îl vor arunca după gratii doar pe liderul grupului, Sile Pietroi, pe numele căruia a fost emisă o ordonanţă de reţinere abia joi, la 2.00. Pe de altă parte, surse judiciare au precizat că unul dintre cei reţinuţi şi eliberaţi ulterior de Tribunalul Bucureşti este Teodor Achim, consilier la Primăria comunei Pantelimon, Ilfov.

Mai mult decât atât, aseară, după 11 ore de deliberări, judecătorii au hotărât ca şi liderul grupului, Sile Pietroi, să fie cercetat în libertate. Pe de altă parte, surse judiciare au precizat că unul dintre cei reţinuţi şi eliberaţi ulterior de Tribunalul Bucureşti este Teodor Achim, consilier la Primăria comunei Pantelimon, Ilfov. (Andreea Vădan)PROBE

Relaţii cu politicieni şi vedete: Murgeanu, Negoiţă, Ştefan Bănică Jr.

Interceptările convorbirilor telefonice anexate la dosarele lui Sile Pietroi şi ale „locotenenţilor“ săi arată nu doar relaţiile acestora cu politicieni precum Răzvan Murgeanu, liderul PDL sector 1, Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3, sau Ştefan Bănică Jr. (care ar fi intervenit pe lângă fratele temutului Fane Spoitoru, şi el unul dintre oamenii lui Pietroi, pentru a recupera autoturismul ce-i fusese furat unui avocat), ci şi violenţa la care recurgeau infractorii în timpul „reglărilor de conturi“ cu grupările rivale. Dosarul care vizează implicarea interlopilor în campania electorală pentru alegerile locale nu a fost trimis încă instanţei, deoarece anchetatorii nu au finalizat investigaţiile. Cele mai multe dintre convorbirile telefonice anexate însă cauzei în care magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis eliberarea oamenilor lui Sile Pietroi (discuţii purtate între acesta şi „locotenentul“ său Florin Auraru) arată cruzimea de care au putut da dovadă infractorii. Iată un pasaj dintr-o astfel de discuţie, în care Auraru îi cere acordul „şefului“ Pietroi pentru aplicarea unei corecţii zdravene unui bărbat dintr-o grupare rivală.

Sile Pietroi: Da

Florin Auraru: Ce faci, măh? (…) E Bebică ăla acolo?

Sile Pietroi: Ce a făcut?

Florin Auraru: M-a sunat Bilă şi mi-a zis: „vină, tată, încoace, că, uite, Bebică ăsta (…)“ Îmi dai voie să-l iau pe Bebică ăsta, că e tare-n gură, cică e şmecher, îmi dai voie să-l iau cu briceagu’?

Sile Pietroi: Da’ cine e ăsta?

Florin Auraru: Bebică, băh! Ăla care ai zis tu, ăla a lu’ Halai!

Sile Pietroi: Bă, eşti nebun?!

Florin Auraru: Vrei să punem gheara pe ei? (…) Hai să-i luăm!

Sile Pietroi: Hai! (…)

Florin Auraru: Băh, nene (…), e ăsta, a plecat singur cu taxiul încolo (…) cică ăştia a lu’ Chira e pe acolo prin discotecă, da’ cică ăsta a plecat. Să-l bat pe ăsta să-l înnebunesc?

Sile Pietroi: Pe cine?

Florin Auraru: Pe Bebică ăsta!

Sile Pietroi: Păi, da!!! (…)

Florin Auraru: Hai, băh, că-l iau acuma, a intrat la Bulgaru’, aici la spălătorie! Ai ieşit din casă?

Sile Pietroi: Acum ies! Da’ barem să-i deie bine (…) Numai fiare peste mâini.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: