Amănuntul incredibil care l-a dat de gol pe Darius Vâlcov în scandalul protocolului secret dintre SRI şi Parchetul General

Amănuntul incredibil care l-a dat de gol pe Darius Vâlcov în scandalul protocolului secret dintre SRI şi Parchetul General

Este o chestiune de zile să aflăm cine de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a sustras un document secret, acesta fiind protocolul de colaborare dintre SRI şi Parchetul General, şi cum a ajuns informaţia în posesia lui Darius Vâlcov (foto). În cazul scurgerilor de informaţii secrete, şeful instituţiei, adică procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa este obligat să se sesizeze organele abilitate, între care şi SRI.

Zilele trecute, Darius Vâlcov se lăuda pe facebook că cineva i-a lăsat pe preşul de la casă un document secret, care era ditamai protocolul de colaborare SRI şi Parchetul General, altul decât cel declasificat la începutul acestui an. "Poştaşul" a făcut mai multe greşeli care sunt demontate ân câteva minute de un profesionist.

Protocolul secret purta un număr de înregistrare, emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care avea litera S, de la secret de serviciu. Mai mult, acelaşi număr de înregistrare mai oferă un amănunt absolut incredibil, "ex. nr. 72", care i-au dus  pe procurorii de la Parchetul General, care fac investigaţia prinvind sustragerea unui document secret, direct la Constanţa, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, deoarece această unitate de parchet are acest indicativ, arată site-ul G4Media.

Registrul de documente secrete

Ne puteți urmări și pe Google News

La Constanţa, lucrurile stau şi mai simplu, deoarece fiecare instituţie care lucrează cu documente secrete, este obligată să păstreze un registru cu toate documentele secrete, din inventar. Mai mult, potrivit legislaţiei Secretului de Stat, şeful acelei instituţii este obligat să desemneze anumite persoane care pot opera cu aceste informaţii.

În acel registru este obligatoriu să se noteze numele persoanei care solicită documentul secret, precum şi data şi ora începerii şi terminării studierii actului respectic. Tot legea Secretului de Stat mai impune că aceste documente care sunt clasificate secrete, să poată fi studiate doar în încăperi special amenajate, fără ca  aceste documente să poată fi scoase fără un aviz special.

Din acest motiv, procurorii care investighează scurgerea de informaţii de la Constanţa, nu vor avea prea mult de lucru până să ajungă la persoana care a fotografiat protocolul secret iar mai apoi l-a lăsat pe preşul uşii de la casa lui Darius Vâlcov.