Editura Evenimentul si Capital

SRI a dovedit un spion sârb, decorat de patru ori de ruși

Bratislav Zivkovic, un nume de pe lista criminalilor de război întocmită de autoritățile de la Kiev
Autor: | | 34 Comentarii | 9414 Vizualizari

Bratislav Zivkovic a scăpat ieftin, cu o interdicție pe 15 ani de a mai intra în România! De obicei, spionii prinși au o soartă cruntă. Șansa cetățeanului sârb, a cărui activitate de spionaj a fost monitorizată de Contraspionajul românesc la virgulă, rămâne învăluită în mister. Fie România a vrut să evite un scandal diplomatic, fie strategii SRI urmăresc un scop pe termen lung

După cum Serviciul Român de Informații a anunțat deja, Curtea de Apel București l-a declarat indezirabil pe cetățeanul sârb Bratislav Zivkovic. Motivele înaintate Curții au ținut în exclusivitate de activitățile de spionaj pe care sârbul le-a desfășurat pe teritoriul României. Astfel, pe parcursul anului 2017, după toate regulile muncii de spionaj, Bratislav Zivkovic a intrat de mai multe ori în România și a executat misiuni precise care au vizat configurarea unei rețele informative și observarea directă în vederea realizării de documentări cu privire la amplasamentul și caracteristicile unor instalații radar situate pe teritoriul de sud-est al țării, cu precădere în regiunea costieră a Mării Negre, dar nu numai. Contraspionajul românesc l-a documentat pe sârb cu privire la acțiunile de spionaj pe care le-a desfășurat, pas cu pas. Acestea vizau identificarea persoanelor cu acces în mediile-țintă, adică facilități militare NATO, SUA și românești, precum și deplasări în teren în vederea identificării locațiilor de interes, a studiului de obiectiv și, în final, de marcare GPS a obiectivelor.

FOTO: Frăție de arme cu drapelul de luptă al Mișcării Cetnice

Un inamic istoric

Pe tot parcursul deplasărilor sale în România, Bratislav Zivkovic a fost monitorizat de SRI. Din aceste activități, plus din cele de investigare a personajului, altele în afară de monitorizarea directă, au rezultat aspecte care evidențiază cu claritate faptul că sârbul este în slujba unui serviciu militar de informații, al unui stat ostil României, atât din perspectivă istorică, cât și din cea a prezentului. Care anume este acel stat se poate bănui ușor din parcurgerea biografiei personajului. Sarcinile pe care a încercat să le execute sunt legate de prezențele aliate în România și vizau obiective strategice militare, precum și infrastructuri critice.

Spionaj „în trei”

Cele cinci intrări pe care le-a avut în țara noastră, făcute toate dinspre Bulgaria, una singură dinspre Ungaria, au avut toate drept destinație finală litoralul românesc, mai precis obiective de mare interes tactic pentru un eventual inamic aflat în pregătirea unui atac militar. La finalul fiecărei vizite în parte, cetățeanul sârb redacta câte un raport amănunțit pe care îl trimitea, anonimizat și protejat după toate regulile moderne ale muncii de spionaj, către un coordonator aflat în exteriorul României.

Motivele pentru care SRI a ales să sesizeze Ministerul Public doar în vederea declarării lui Bratislav Zivkovic ca indezirabil și nu a solicitat reținerea și punerea sub acuzare lasă loc multor speculații. Acestea pot merge de la considerente diplomatice până la motive care țin strict de complicatele strategii pe care serviciile de informații și le elaborează în funcție de nevoi prezente și viitoare.

Pe scurt, pentru că în detalii nu se poate intra din motive care țin de siguranța multor oameni, cele de mai sus au fost motivele deciziei judecătorilor de la CAB.

Cazul prezintă însă câteva trăsături spectaculoase. Din modalitățile în care Bratislav Zivkovic a acționat s-a desprins clar că are o temeinică instruire în operațiuni de spionaj, că a beneficiat de o pregătire specială în domeniu, deși mai nimic din trecutul lui cunoscut nu ar fi indicat acest lucru. Un personaj rodat până acum, așa cum ne-o arată biografia lui profesională, în activități de combatant paramilitar pe mai multe fronturi și în confruntări care nu au nimic în comun cu războaiele clasice, acelea declarate și purtate sub steaguri statale, apare într-o afacere de spionaj, să-i spunem, „în trei”. Adică, un cetățean sârb spionează o țară, România, în slujba, în folosul unui stat, altul decât cele două menționate. Astfel, statul beneficiar al informațiilor are posibilitatea de a nega vehement acțiunea de spionaj.

Declaraţie de presă a SRI

La data de 14.11.2017, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională, a numitului ZIVKOVIC BRATISLAV (cetăţean sârb, născut la data de 12.11.1975).

ZIVKOVIC BRATISLAV este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”. Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste.

În perioada 2014-2015, cetățeanul sârb ZIVKOVIC BRATISLAV a participat de partea separatiştilor pro-ruşi (alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei) la conflictul din Ucraina.

În cursul anului 2017, ZIVKOVIC BRATISLAV s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

ZIVKOVIC a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate