Serviciul Român de Informații (SRI) a avertizat că în anul 2019 va crește numărul atacurilor cibernetice în România. Motivul principal este extinderea celei de-a 5-a generaţii de viteză de transfer în pe internet și pe telefonia mobilă, fapt ce va determina creşterea vitezei de download de 6 ori. O primă urmare este amplificarea riscului de creştere a numărului de atacuri de tip DDoS.
Cea de-a 5-a generaţie de viteză de transfer în mediul Internet pe telefonia mobilă se va extinde la nivel mondial şi va determina creşterea vitezei de download de 6 ori, existând riscul de creştere a numărului de atacuri de tip DDoS, întrucât 5G va permite interconectarea unei largi game de dispozitive, conform Buletinului Cyberint, publicat de SRI.
Autorii raportului semnalează că, în prezent, se dovedesc de real interes pentru atacatori tehnologiile de tip artificial intelligence şi machine learning, prin utilizarea cărora pot fi generate instrumente necesare desfăşurării unui atac cibernetic, precum aplicaţii malware complexe de tip chatbot (softuri automatizate sau semi-automatizate pentru a interacţiona cu potenţiale victime), informează Agerpres.
De asemenea, potrivit buletinului, actori cibernetici cu motivaţie strategică sau financiară pot beneficia de uşurinţa compromiterii unor dispozitive IoT, dar şi de nivelul de interconectivitate a acestora în vederea accesării unei reţele. Acest aspect poate facilita crearea şi dezvoltarea unor reţele de boţi utilizate în derularea unor atacuri cibernetice special concepute pentru a afecta disponibilitatea unor infrastructuri IT&C, se menţionează în raport.
„În contextul creşterii alarmante a numărului de dispozitive de tip IoT, respectiv al canalizării atenţiei pe furnizarea de produse avansate tehnologic la preţuri accesibile, estimăm că anul 2019 va declanşa o schimbare a modului de gândire a producătorilor care vor acorda o atenţie sporită măsurilor de securizare a dispozitivelor încă din procesul de fabricare (Security-bydesign).”, menţionează autorii raportului.
Aceştia mai subliniază că mediul Cloud Computing-ul este dinamic şi necesită actualizări periodice ale arhitecturii de securitate pentru a proteja sistemul împotriva celor mai noi ameninţări cibernetice, atacurile la adresa acestuia fiind în continuă creştere şi dezvoltare din punct de vedere tehnologic.