Protestul ARCEN, ce va fi trimis Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, premierului Victor Ponta, ministrului Educaţiei şi ministrului Culturii, semnaleaza atat că desfiinţarea singurei televiziuni cu caracter cultural din România arata criza valorilor din societate cat si lipsa finalitatii economice a masurii.

"Asistăm, în ultima vreme, la decizii politice aberante, care dau lovituri fatale instituţiilor publice de cultură: mai întâi ICR, acum TVR Cultural (…) Într-o Românie a tabloidelor, a talk-show-urilor politice devenite emisiuni de divertisment de cea mai joasă calitate, o Românie unde numărul analfabeţilor e în creştere, iar rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat este din ce în ce mai scăzută, se decide restrângerea spaţiului de desfăşurare a culturii", se spune în protestul ARCEN ce atrage atentia si ca bugetul TVR Cultural de doar 1,7% din totalul bugetului Televiziunii Române nu reprezintă o soluţie pentru redresarea economică a institutiei.

"Datoriile imense ale TVR nu sunt cauzate de postul TVR Cultural, căruia îi este destinat numai 1,7% din bugetul televiziunii, criza economică cu care se confruntă instituţia fiind produsă de managementul defectuos care a slujit politizării şi puterii politice. Soluţia Consiliului de Administraţie al TVR, consiliu numit politic prin votul Parlamentului, este o diversiune: redistribuirea emisiunilor la celelalte posturi TVR, amestecarea emisiunilor cu caracter cultural printre talk-show-uri politice, emisiuni informative şi de administraţie, showbiz şi monden va permite doar bifarea pe hârtie a difuzării emisiunilor culturale, dar va duce în realitate la disoluţia misiunii pe care a îndeplinit-o cu succes TVR Cultural, pe parcursul celor 10 ani aniversaţi recent".

Protestul ARCEN se alătură petiţiei postate vineri pe petitii online împotriva desfiinţării TVR Cultural, după anunţarea acestei măsuri de conducerea TVR si care a strâns până în prezent peste 5.500 de semnături.

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, în şedinţa de vineri, Programului de redresare economică a Televiziunii Române. Astfel, TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2, care se va numi TVR2 Cultural.
CITIŢI ŞI:

  • Valentin Nicolau: "E un moment FUNEBRU. Decizia e o dovadă a intervenţiei politicului în TVR"
  • Cum a fost păcălit Valentin Nicolau ca să poată fi votată DESFIINŢAREA TVR Info şi TVR Cultural
  • Alexandru Lăzescu, fost director TVR: "Consumul de resurse nu se schimbă semnificativ fără TVR Info şi TVR Cultural"
  • DEZBATERE EVZ. Foşti directori ai TVR: Nu se justifica o asemenea decizie. Cum comentaţi închiderea TVR Info şi TVR Cultural?