Sporurile pentru bugetari rămân neatinse, au decis liderii coaliției de guvernare în cadrul întâlnirii pe care au avut-o luni. Eliminarea acestora va fi analizată la dezbaterea pe viitoarea lege a salarizării.
Sporurile pentru bugetari nu vor fi eliminate prin Ordonană de Urgență. Decizia a fost adoptată de liderii coaliției de guvernare. În urma discuțiilor, aceștia au ajuns la concluzia că un astfel de act normativ ar putea avea probleme de constituționalitate.
Vicepremierul Dan Barna a declarat, la finalul ședinței coaliției, că măsura de eliminare a sporurilor bugetare a fost amânată. El a precizat că acestea vor figura și în legea bugetului de stat aferent anului 2021. Barna a mai spus că o eventuală reducere a bonificațiilor din salariile bugetarilor va fi analizată la dezbaterea legii salarizării.
„Momentan nu o să vină nimic dinspre guvern legat de sporuri. Pe legea bugetului nu se modifică nimic la sporuri. Rămâne să se facă pe legea salarizării. (...) Vom decide și va fi o dezbatere în Parlament care dintre sporuri trebuie eliminate”, a declarat Dan Barna.
UDMR: Sporurile pentru bugetari să rămână neatinse
Nici UDMR nu este de acord cu reducerea veniturilor din sectorul bugetar. Președintele partidului, Kelemen Hunor a subliniat că anul acesta veniturile bugetarilor vor rămâne la fel. Potrivit spuselor sale sporurile vor rămâne în salarii, iar o eventuală eliminare se va face prin legea salarizării.
„În 2021, aceste sporuri rămân în interiorul salariului. Vom face în 2021 o analiză a tuturor sporurilor şi o modificare a legii salarizării urmează să fie făcută”, a declarat Kelemen Hunor, care este și vicepremier în Guvernul Cîțu.
Cîțu dispus să-și asume costurile politice
Decizia ca sporurile pentru bugetari să rămână neatinse nu este pe placul premierului Florin Cîțu. Acesta și-ar fi dorit ca măsura de eliminare a sporurilor să fie adoptată cât mai repede, cu toate riscurile politice pe care le-ar fi implicat.
„Știu că în acest moment, foarte mulți lideri politici se dau la o parte, pentru că a face reformă e complicat. E nevoie de asumare și nu vrea nimeni să își asume acest lucru. Îmi asum eu, cu toate riscurile politice, char dacă știu că și în PNL, unde eu activez ca vicepreședinte, va urma un Congres. Îmi asum acest risc și mai departe, indiferent de costul pe care s-ar putea să îl plătesc în acel Congres, pentru orice funcție aș candida”, declara sâmbătă premierul Florin Cîțu.