Sporuri aberante pentru acești bugetari. Munca la calculator este extrem de periculoasă pentru sănătate

Sporuri aberante pentru acești bugetari. Munca la calculator este extrem de periculoasă pentru sănătateBugetari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Munca la calculator a devenit una extrem de riscantă. Angajații de la DSP și Poliția Locală din Bacău primesc un spor de 12% pentru că le este afectată sănătatea. Situația este aceeași însă în majoritatea instituțiilor publice, inclusiv în ministere.

Angajații de la DSP Bacău primesc un spor de 12% la salariu pe motiv că lucrează în condiții periculoase. Se pare că munca la calculator le afectează sănătatea, în special mobilitatea mâinilor. Același spor îl primesc și angajații de la Poliția Locală. Situația a ajuns la urechile prefectului județului care a cerut o listă cu toate sporurile acordate angajaților din instituțiile publice. El promite să facă ordine în statele de plată.

„Problema este modul în care se certifică condițiile vătămătoare care declanșează acordarea acestor sporuri. Refuz să cred că tastatura unui calculator sau ecranul unui laptop sunt de natură să pericliteze sănătatea unui funcționar public", a declarat Lucian Bogdănel, la Antena 3.

Zeci de sporuri

În sistemul public există peste 50 de sporuri care se pot acorda angajaților. Dintre acestea, sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare este cel mai des întâlnit. Acesta este de 15% din salariul de bază. Sunt acordate frecvent și sporul pentru proiecte europene, cel pentru complexitatea muncii, dar și cel pentru suprasolicitare neuropsihică. Se mai acordă și sporuri pentru păstrarea confidențialității deși aceasta este sarcină de serviciu, dar și bani în plus pentru funcționarii care au doctorat.

Aceste sporuri se regăsesc în toate ministerele, dar și în instituțiile publice. Dacă la Ministerul de Interne se justifică acest spor de condiții grele sau periculoase, nu același lucru se poate spune despre Ministerul Finanțelor, Economiei, Fondurilor Europene sau Agriculturii unde aproape angajații primesc acest spor.

Salarii mai mari ca la privat

Deși au existat câteva tentative în ultimii ani de a modifica legea salarizării în domeniul public, în sensul eliminării unor sporuri, actul normativ nu a fost schimbat. Sporurile au fost inițial introduse în urmă cu câțiva ani, pentru a suplimenta veniturile bugetarilor când salariile acestora erau mici. Ulterior lefurile s-au mărit simțitor, însă sporurile nu au dispărut.

Potrivit datelor Consiliului Fiscal din 2021, salariul mediu al bugetarilor era de peste 7.000 de lei, cu peste 1.500 de lei mai mare decât salariul mediu din sectorul privat.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News