Sporturi bizare. Toe Wrestling, sportul inventat de britanici și încercarea de a ajunge la Jocurile Olimpice

Skandenberg cu degetele de la picioare. Sursa Foto: Facebook

Toe Wrestling este un alt joc din copilărie care a ajuns în lumea sportului pentru adulți. Regulile pentru Toe Wrestling sunt destul de simple. Fără încălțăminte, concurenții se confruntă între ei pe "toedium", unde își întrepătrund degetele mari de la picioare și încearcă să se forțeze unul pe celălalt să iasă de pe toedium (foarte asemănător cu brațul de luptă). Pentru a vă face o idee despre ceea ce presupune acest sport, urmăriți acest videoclip de toe wrestling.

Sporturi bizare. Toe Wrestling

Campionatul mondial de lupte pe degete nu este o competiție nouă, istoria sa datând din 1976, când competiția mondială de lupte pe degete a început într-un pub din Wetton, Derbyshire, Marea Britanie. Localnicii de la "Ye Olde Royal Oak Inn" s-au gândit că ar fi o idee grozavă să organizeze o competiție de toe wrestling, în cadrul căreia concurenții își blochează degetele mari de la picioare împreună și încearcă să forțeze piciorul adversarului lor să ajungă la pământ.

Sporturi bizare. Drumul spre Jocurile Olimpice

Campionatele se desfășoară acum la Bentley Brook Inn, lângă Ashbourne, la granița dintre Staffordshire și Derbyshire, și continuă să meargă bine.

Organizatorii au intenții mari pentru acest sport, iar în 1997 au depus o cerere pentru includerea sa în Jocurile Olimpice. Din păcate pentru fanii sporturilor neobișnuite, nu a fost acceptat.

Vărul mai sărac al luptei cu degetul mare, Toe Wrestling, este încă un joc popular pentru copii, dar nu a ajuns încă la înălțimea unui campionat mondial și la clasificarea ca sport.

Englezii demonstrează încă o dată că sunt maeștri în inventat sporturi!

Ce fac englezii când se plictisesc? Mai inventează un sport. Dacă unii privesc wrestlingul cu degetele de la picioare ca pe un joc prostesc sau ca pe ceva grotesc, pentru britanici e treabă serioasă. Dovadă, faptul că "luptele" cu degetele de la picioare au apărut încă din 1970, iar de atunci sportul are tot mai mulți practicanți. Iar regulile sunt cât se poate de stricte. Concurenții își încrucișează degetele de la picioare și, după un scurt cântecel (care înlocuiește gongul), începe războiul. Câștigător este desemnat cel care reușește să captureze și să țină la pământ piciorul adversarului pentru 3 secunde.

O activitate bizară, dar cu fani

Skandenbergul cu degetele de la picioare (Toe wrestling, în limba engleză) este un sport practicat între doi oponenţi, fiecare încercând să-şi demonstreze forţa picioarelor prin învingerea adversarului.

Jocul a fost inventat în 1974, de patru prieteni, aflaţi la un pahar în localul Ye Olde Royal Oak Inn din satul britanic Wetton. Exprimându-şi regretul că Marea Britanie nu mai produce suficient de mulţi campioni mondiali, cei patru amici s-au gândit că, inventând o disciplină nouă, unul din ei, toţi fiind britanici, va deveni campion mondial. După câteva idei precum ''skandenbergul cu urechea'', cei patru, pe numele lor Pete Cheetham, Eddie Stansfield, Pete Dean şi Mick Dawson au avut un moment de maximă inspiraţie: skandenbergul practicat cu degetele de la picioare. La scurt timp, apare primul regulament al noului sport în publicaţia locală Yorkshire Evening Post. Ba chiar a fost realizat şi un trofeu, ce-i drept, în miniatură.

Mick a devenit primul campion mondial la skandenberg cu picioarele, titlu apărat cu succes şi în 1975. În ciuda intenţiei celor patru, dominaţia britanică în acest sport nu a durat decât doi ani, căci în 1976, titlul suprem avea să fie cucerit de un canadian. Cum deja acest sport nu îşi mai avea rostul, competiţia din Wetton a fost întreruptă timp de mai mulţi ani. În trecutul recent însă, originala disciplină a început să câştige popularitate.

Skandenberg cu degetele de la picioare. Sursa Foto: Facebook

Chiar dacă nu a fost recunoscut de Comitetul Olimpic, acest sport are, în prezent, suficienţi fani şi practicanţi pentru a justifica existenţa anuală a Campionatului mondial de skandenberg cu degetele de la picioare. Competiţia se desfăşoară în Bentley Brook Inn din orăşelul englezesc Ashbourne.

Cine sunt vedetele acestui sport

Printre performeri se numără Tom "100m" Martin, Paul "Toeminator" Beech şi Alan "Nasty" Nash, acesta din urmă fiind campionul mondial en titre. Regulile acestui sport sunt simple. Cei doi jucători trebuie să îşi scoată pantofii şi şosetele. În semn de respect şi apreciere pentru adversar, e indicat ca fiecare să-şi descalţe oponentul. Apoi degetele sunt atent încrucişate, iar tălpile celor doi trebuie să fie lipite. Timp de trei secunde, fiecare jucător încearcă să înfrângă rezistenţa piciorului adversarului. Un meci de skandenberg cu picioarele ţine trei reprize, câştigător fiind declarat cel care câştigă două reprize.