Senatul României, prin Comisia pentru politică externă și Comisia pentru tineret și sport, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) și Institutul Sportiv Român (ISR), găzduiește marți, 24 septembrie, o conferință pe tema Sports Diplomacy.
Sports Diplomacy se desfășoară în contextul unor evenimente sportive majore
Conferința Sports Diplomacy se desfășoară în contextul unor evenimente sportive majore din acest an, cum ar fi Campionatul European de fotbal din Germania, Jocurile Olimpice din Franța și prima ediție a Jocurilor Olimpice de Esports, organizată de Comitetul Olimpic Internațional. Evenimentul aduce împreună reprezentanți ai administrației publice, corpului diplomatic acreditat la București, federațiilor sportive, mediului privat, societății civile și mass-media, alături de sportivi de renume.
Acest forum oferă o platformă pentru discutarea rolului sportului în diplomație și în consolidarea relațiilor internaționale, facilitând schimbul de idei între diferitele sectoare implicate în dezvoltarea sportului și promovarea valorilor olimpice.
Nadia Comăneci: Cei mai mulți dintre sportivi devin, fără să știe, diplomați
Deschizătoarea panelului trei a evenimentului Sports Diplomacy, Nadia Comăneci a vorbit despre importanța sportului ca brand de țară și rolul sportivilor în acest context.
„Bună ziua! Vreau să vă felicit pentru această inițiativă. Da, sportul reprezintă probabil unul dintre cei mai mari ambasadori ai unei țări.
Cei mai mulți dintre sportivi devin, fară să știe, diplomați extraordinari. Prin valorile sportive, definite prin acest unic cuvânt, fair -play, sportivii înțeleg că războiul se duce doar pe terenul de sport și cu respectarea stricta a unor reguli care permit celui mai bun să câștige. Sportivii învață și înțeleg că rivalitatea se termină acolo, în teren. Imediat ce s-a terminat concursul, sportivii redevin cei mai buni prieteni, colegi.
Totodată, sportivii învață să recunoască performantele contracandidatului, să-i recunoască meritele sportive și, de ce nu, tăria de caracter. Am văzut la toate competițiile și la Jocurile Olimpice de foarte multe ori acest lucru, sportivi care își încurajau adversarul, care îi zâmbeau, îi dădeau uneori sfaturi.
Poate de aceea, când intervin deficiente în arbitraj, lumea sportului taxează rapid astfel de abateri. În altă ordine de idei, sportivii devin unii dintre cei mai buni ambasadori ai tarii lor, ei concurează sub drapelul național, performanțele lor devin performanțele tării, medaliile obținute sunt un bun național, numele lor, în cazul unor performanțe deosebite, devin sinonime cu țara pe care o reprezintă.
Sportivul respectiv vă deveni o persoană publică și oameni vor încerca să afle mai mult despre țara din care provine, vor dori să afle despre poziționare acesteia, tradiții, cultura, formele de relief, forma politică și administrativă și multe altele.
Cei mai mulți dintre sportivi nu fac cursuri despre diplomație dar, în mod cu totul natural, reușesc să se descurce foarte bine în reprezentarea disciplinei sportive, a clubului și a țării lor. Acestea sunt doar câteva gânduri fugare pe care vreau să vi le transmit și vă doresc dezbatere interesantă, numai bine!”, este mesajul transmis de Nadia Comăneci.
Cine participă la Sports Diplomacy
Evenimentul Sports Diplomacy este structurat în trei paneluri, fiecare având ca subiect principal rolul sportului în diplomație și promovarea brandului de țară prin intermediul acestuia. Discuțiile vor explora modalități prin care România poate utiliza sportul ca instrument diplomatic, dar și cum să își consolideze poziția pe scena internațională prin performanțele sportivilor săi.
Printre cei care iau parte la conferință se numără personalități importante din lumea sportului și a administrației publice, cum ar fi Bogdan Matei, președintele Comisiei pentru tineret și sport din Senat, Andrei Novac din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, și Nadia Comăneci, legendara gimnastă română. De asemenea, Mihai Covaliu, președintele COSR, și sportivi de elită precum Marius Copil și Andrei Pascu vor aduce contribuții valoroase în cadrul dezbaterilor.
Elisabeta Lipă: Avem nevoie de modificări în legislație
Elisabeta Lipă, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, spune că sportul românesc are nevoie de modificarea unor legi pentru ca „ambasadorii” ţării, sportivii, să beneficieze de condiţii de pregătire similare cu ale adversarilor lor.
„Avem nevoie de modificări legislative, pentru că sportul nu poate să stea în loc. Pentru că România a demonstrat că are potenţial, că are talent, a demonstrat că are specialişti, ce-i drept foarte puţini, şi are nevoie de specialişti, şi, de ce nu, ne dorim ca Jocurile Olimpice viitoare să arate mult mai frumos pentru sportul românesc.
Dacă am reuşit să sărim cam 50%, şi aici mă refer de la locul 46 la Tokyo, la locul 23 la Jocurile Olimpice de la Paris, asta spune multe. Asta spune că avem sportivi buni, tehnicieni buni, avem federaţii care ştiu ce vor. Iar cele care nu au reuşit încă să îşi găsească locul ar trebui ajutate.
La ora actuală statul susţine sportul cam în proporţie de 90%. E clar că sportul are nevoie şi de zona privată, dar acum mergem mai mult pe prietenii: «te cunosc, te ajut, îţi dau, dar îţi dau până la un anumit nivel, după care am şi eu nevoie de ajutor».
Şi avem nevoie să modificăm legislaţia fiscală, care să vină în sprijinul companiilor private şi celor care vor să susţină sportul, avem nevoie de o legislaţie permisivă tot pentru zona privată care doreşte să construiască baze sportive, pentru că statul clar nu le poate construi pe toate”, a declarat Elisabeta Lipă.
Covaliu, despre cei 110 ani ai COSR
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a declarat că „în acest an 2024, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român aniversează 110 ani de la înfiinţare, iar în cheia recentelor evenimente şi anume Jocurile Olimpice de la Paris, marcăm o bornă de 100 de ani de la prima medalie obţinută de România, prin echipa de rugby masculin”.
„Sunt borne foarte importante, peste care nu aş vrea să trec foarte uşor, pentru că ele sunt un calendarul de diplomaţie sportivă al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Aş spune că anul 2024 a fost din punct de vedere al diplomaţiei sportive anul în care Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a atins un nivel maximal", a mai spus Mihai Covaliu.
„Aș vrea să amintesc de cel mai mare eveniment de diplomație sportivă, pe care COSR l-a organizat în luna iunie, cu o lună înainte de Jocurile Olimpice de la Paris chiar aici, la Palatul Parlamentului, și anume Adunarea Generală a Comitetelor Olimpice din Europa”, a mai spus președintele COSR.
„La această adunare generală a participat președintele Comitetului Internațional Olimpic, președintele României, Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Anul 2024 a fost o culme a diplomației sportive din România”, a mai spus Covaliu, care a punctat și foarte buna colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.
Se cere un Cod al Sportului
La rândul său, Adrian Socaciu, preşedinte al Institutului Sportiv Român, a declarat că România are nevoie de un cod al sportului, care să cuprindă întreaga legislaţie din acest domeniu.
„România are nevoie de un cod al sportului în care să fie cuprinsă întreaga legislaţie, de la partea de finanţare, cercetare, până la partea de reprezentare. Pentru că în momentul de faţă atât COSR, cât şi federaţiile sportive îşi fac treaba foarte bine, dar trebuie să implicăm întreaga societate pentru a avea rezultate nu doar la nivel de reprezentativitate, cât şi la nivelul sănătăţii", a afirmat Socaciu.