Cu un an înainte de aniversarea a 100 de ani de la înfiinţare, Spitalul Socola a devenit Institutul Regional de Psihiatrie, printr-o Hotărâri de Guvern din 26 noiembrie 2014. În cadrul institutului va fi înfiinţat un nucleu de cercetare, format din cei mai buni specialişti ieşeni în domeniu
Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi, Dr. Lucian Burlea, a declarat că procedurile transformării spitalului în institut regional de psihiatrie vor începe în zilele următoare, dar că institutul va începe să funcţioneze efectiv în trimestrul al doilea al anului viitor, când va fi semnat contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
În ultimii ani, a mai spus managerul unității spitalicești, finanţarea a fost la limită, bugetul alocat fiind unul de supravieţuire, el precizând că situaţia se va schimba prin transformarea spitalului în institut de psihiatrie: „De doi ani, de când am preluat unitatea, datoriile spitalului au scăzut de la 4,3 milioane de lei la un milion de lei. Estimăm că în primăvară, când institutul va funcţiona cu drepturi depline, unitatea va avea datorii zero. Avem perspective bune”.
Lucian Burlea a mai spus că în cadrul institutului va fi înfiinţat un nucleu de cercetare, format din cei mai buni specialişti ieşeni în domeniu, el precizând că acest lucru ”va fi benefic în tratamentul pacienţilor”. De asemenea, finanţarea pe caz acut va creşte de la 1.380 de lei, cât este în prezent, la 1.600-1.800 de lei, ceea ce înseamnă o sumă în plus între 300.000 şi 500.000 de lei decontată lunar de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Managerul Burlea a precizat că unitatea nu va face noi angajări, deşi se confruntă cu o lipsă de personal, în special în rândul îngrijitorilor şi infirmierilor. "Crearea institutului ne obligă pe toţi, de la simplu muncitor până la şefi de secţie şi cadre didactice universitare, să muncim mai mult pentru a face cinste numelui şi renumelui acestei instituţii. Instabilitatea politică este moartea oricărui proiect, fie că vorbim de marile sau micile proiecte. Am avut însă norocul ca fiecare ministru al Sănătăţii să ne susţină şi să ne sprijine în realizarea acestui Institut de Psihiatrie", a mai afirmat dr. Lucian Burlea.
Directorul adjunct al unității medicale, prof. dr. Roxana Chiriţă, a declarat că noul Institut de Psihiatrie va ajuta atât medicii, cât şi pacienţii să transforme unitatea medicală într-un important centru de cercetare, fapt care va fi benefic pentru tratarea bolnavilor: "Ca institut, dezideratele noastre pentru viitor sunt cercetarea clinică în psihiatrie şi dezvoltarea psihiatriei comunitare, cercetarea în psihiatria socială, efectuarea de studii în epidemiologia bolilor psihice privind sănătatea mintală în România şi strategii de îmbunătăţire a sănătăţii mintale la nivel local şi naţional, cercetarea interdisciplinară şi transdisciplinară în psihiatrie şi neuroştiinţe, cercetarea în psihologia judiciară şi psihiatria medico-legală, cercetarea în psihologia clinică, psihopatologie şi psihoterapie, formarea profesională şi realizarea de studii aprofundate în psihopatologie şi psihiatrie, precum şi colaborare internaţională şi proiecte europene", a explicat prof. dr. Roxana Chiriţă.