Spitalul Obregia va avea o nouă clinică care va include saloane cu unul sau două paturi, grup sanitar propriu inclusiv spaţiu care să permită cazarea însoţitorului. Proiectul de construcţie a fost lansat miercuri, iar la eveniment au participat Marcel Ciolacu şi Nicuşor Dan.
Spitalul Obregia va avea o clinică nouă de psihiatrie pediatrică
Proiectul se va realiza în baza unui protocol de colaborare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis.
Nicuşor Dan a declarat la eveniment că Spitalul Obregia, administrat de Primăria Capitalei, are o secţie de psihiatrie pediatrică depăşită „în momentul acesta pentru că problemele de tulburări psihice la copii şi adolescenţi sunt mult mai multe faţă de anii trecuți” Aceste este motivul pentru care a demarat proiecutul arîtând că sunt „bucuroşi că o fundaţie şi mulţi sponsori şi multe persoane fizice au donat şi vor să facă această investiţie”.
Nicușor Dan a mulţumit fundaţiei Metropolis pentru iniţiativa afirmând că „Niciodată nu sunt destui bani” și că Primăria Municipiului Bucureşti, în cele 19 spitale şi în unităţile sanitare din şcoli, dă cam 75 de milioane de euro pe an”
Edilul a mai subliniat că „sănătatea mintală e o problemă care creşte, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor. Avem specialiştii, nu avem locaţia potrivită şi sperăm ca în cel mai scurt timp să o avem.
Angajamentul luat de Fundaţia Filantropică Metropolis
Consiliul General al Capitalei a aprobat încheierea unui protocol de colaborare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis, în vederea realizării unei Secţii clinice de psihiatrie pediatrică la Spitalul Obregia.
Fundaţia şi ASSMB convin includerea spitalului, ca beneficiar, în campania „Spitale Publice din Bani Privaţi”, iar fundaţia va finanţa şi va asigura proiectarea şi execuţia unei clădiri, cu destinaţia de Secţie Clinică Psihiatrie Pediatrică.
„Fundaţia se angajează să organizeze, să coordoneze şi să asigure finanţarea proiectului prin organizarea unor campanii de strângere de fonduri şi va intra în relaţii contractuale, în calitate de investitor/finanţator, cu terţe părţi care vor trebui contractate în vederea edificării construcţiilor aferente proiectului”, se arată în protocol.
Protocolul cu privire la secția de la Spitalul Obregia este valabil pentru o perioadă de cinci ani
Conform referatului de aprobare, Spitalul Obregia are 1.160 de paturi de spitalizare continuă, dar din cauza „uzurii şi structurii vechi”, saloanele destinate cazării pacienţilor „nu oferă facilităţile necesare pentru asigurarea unor servicii medicale moderne, adaptate patologiilor tratate, iar condiţiile oferite atât pacienţilor, cât şi însoţitorilor acestora pe perioada internării, cât şi personalului medico-sanitar sunt deficitare”.
Mai mult, noua secţie clinică va include saloane cu unul sau două paturi, cu grup sanitar propriu, cu spaţiu care să permită şi cazarea însoţitorului. Spaţiile de cazare ale pacienţilor vor fi amenajate în funcţie de categoria de vârstă.
Pacienţii cu tulburări legate de consumul de substanţe psihoactive vor dispune de spaţii separate şi securizate, "care să răspundă nevoilor specifice" acestei categorii de pacienţi.
De asemenea, potrivit documentului, „Spaţiile de terapie individuală şi de grup, precum şi spaţiile de socializare vor fi unice la nivel naţional, din punct de vedere al tipului de intervenţie, precum şi al categoriei de pacienţi deservită, în funcţie de vârstă şi comorbidităţile psihiatrice ale acestora”.