Devalorizarea monedei naţionale i-a adus la capătul răbdării şi pe distribuitorii de medicamente din România, care spun că nu mai pot suporta diferenţa de preţ dintre cel de achiziţie al produselor şi cel al încasărilor de la farmacii şi spitale. Criza de medicamente preconizată pentru următoarele zile va afecta atât populaţia, cât şi personalul medical: stocurile din farmacii şi spitale sunt aproape epuizate.
 
Negocierile continuă miercuri

Distribuitorii nu vor relua livrările până când reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu vor accepta recalcularea preţurilor pentru medicamente, avertizează preşedintele ADMR. „Pur şi simplu, nu mai putem continua distribuţia de medicamente, pentru că nu mai putem cumpăra în euro. Dacă domnul ministru lasă orgoliul şi interesele electorale la o parte, populaţia nu va avea de suferit, pentru că vom debloca livrările.
 
Cea mai optimistă dată este cea de miercuri, însă ea depinde de evoluţia negocierilor, a cursului valutar, dar şi de poziţia producătorilor şi a oficialilor“, a declarat Viorel Vasile în urma negocierilor purtate, ieri, cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
 
Distribuitorii, „veriga slabă a sistemului“

Soluţia propusă de Eugen Nicolăescu, care a garantat recalcularea preţului pentru numai 200 de medicamente (la un curs de 3,6 lei pentru un euro), din cele aproape 4.000 incluse în programul naţional de sănătate, nu i-a satisfăcut pe distribuitori. „Propunerea ministerului este nerealistă şi nu rezolvă situaţia. Am calculat, şi de o lună şi jumătate am înregistrat pierderi de câteva zeci de milioane de euro.

Practic, noi suportăm o dublă pierdere, cauzată atât de devalorizarea leului, cât şi de faptul că facem încasări de la spitale şi farmacii pentru ce am livrat acum şase luni. În tot sistemul, noi suntem veriga slabă care suportă devalorizarea leului“, explică Viorel Vasile situaţia distribuitorilor de medicamente din România.
 
Ultima actualizare a preţurilor medicamentelor s-a făcut în aprilie 2007, deşi, conform legii, recalcularea trebuie făcută la fiecare trei luni.