În vreme ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, compară noul val al pandemiei de Covid-19 cu o „banală răceală”, spitalele se pregătesc pentru ce este mai rău. Managerii mai multor spitale întăresc măsurile de precauție pentru a evita extinderea focarelor de infecție. Aceasta în condițiile în care în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.000 de cazuri noi de Covid-19.
Peste 4.000 de români s-au îmbolnăvit de Covid în ultimele 24 de ore, iar acest lucru stârnește îngrijorarea managerilor de spitale. Aceasta în condițiile în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, compară noul val al pandemiei de Covid cu o răceală banală.
În spitale au fost reintroduse controalele și restricțiile, atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical. Masca a redevenit obligatorie, la interior, în toate unitățile medicale, chiar dacă, oficial, autoritățile nu au reintrodus nici o restricție. Spitalele de boli infecțioase din București se confruntă cu o situație mult mai dificilă, deoarece nu mai au paturi libere pentru pacienții Covid, după cum relatează Digi 24.
Un număr de 25 de cadre medicale de la spitalul Bagdasar Arseni au fost sancționate cu avertisment scris sau verbal pentru că nu purtau masca de protecție sau nu o purtau corespunzător.
„Spitalul nu își permite să aibă un focar, spitalul este plin de cazuri specifice, iar lista de așteptare și cereri din partea pacienților sunt enorm de multe. De asemenea, în această perioadă sunt restricționate vizitele în spital. Până acum aveam permisă o zi de vizită pe săptămână, acum luăm serios în considerare interzicerea vizitelor generale până când acest val se va estompa”, a precizat managerul spitalului, Andi Nodiț, conform sursei citate.
Medicii se pregătesc pentru un val masiv de îmbolnăviri
La Spitalul Universitar de Urgență București au fost reamenajate saloanele improvizate din perioada în care numărul cazurilor de Covid depășea capacitatea unității.
„Sunt în momentul acesta 17 pacienți internați cu Covid. Au venit în ultimele 10 zile, acum două săptămâni nu aveam niciun pacient, cam ăsta e ritmul, dar nu sunt atât de severi ca în valul 4 sau 5” a precizat Silvia Nica, medic-șef UPU SUUB.
Situația este mult mai complicată în cazul unităților de boli infecțioase, unde cu greu se mai găsește un pat liber pentru un pacient Covid. Aici, managerii iau în considerare extinderea secțiilor Covid-19.
„Am reușit să mai alocăm încă 32 de paturi, deja 10 pacienți internați pe noua secție, probabil că în 2, 3 zile se va umple. Acum, specificul, profilul pacientului adult internat e un pacient vârstnic, cu afecțiuni cronice, care se decompensează din cauza infecției cu SARS CoV-2”, a precizat Simin Florescu, manager la spitalul Victor Babeș.
Numărul cazurilor de Covid se dublează de la o săptămână la alta, cele mai multe infecții fiind provocate de Omicron BA5 care este mult mai contagioasă.