Spionii din Black Cube vor repara mobilă sau vor sorta calculatoare vechi

Spionii din Black Cube vor repara mobilă sau vor sorta calculatoare vechi

Ron Weiner și David Geclowicz, cei doi israelieni arestați pe 3 aprilie, au scăpat cu suspendare după ce au făcut o înțelegere cu procurorii, a confirmat, în exclusivitate pentru EVZ, Adriana Monoli, avocata col (r) SRI, Daniel Dumitru

Dezvăluirile din EVZ despre înțelegerea prin care cei doi israelieni, Ron Weiner și David Geclowicz, anchetați că au spionat-o pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, au recunoscut faptele se confirmă. Procurorii au decis, pe 21 octombrie, să solicite instanței, conform Codului de Procedură Penală, validarea documentului. Astfel, judecătorii Tribunalului Burești vor stabili pe 7 noiembrie dacă acordul încheiat respectă legea. Până atunci, Ron Weiner și David Geclowicz sunt sub control judiciar. Prin acordul încheiat, israelienii au cerut procurorilor să fie condamnați la pedepse de până în trei ani cu suspendare și să presteze muncă nerenumerată în folosul comunității pe o durată de 60 de zile. Mai exact, activități de întreținere, gospodărire și recondiționare mobilier la Asistența Socială și Protecția Copilului Sector 4, sau vor dezasambla și sorta componente electrice și electronice la o fundație din București. Înţelegerea procurorilor cu inculpaţii vine ca urmare a propunerii autorităţilor de la Bucureşti şi după modificările aduse noului Cod Penal. Astfel, înțelegerea se poate face pentru pedepsele mai mici de 15 ani, spune legea.

Referatele, copiate la indigo

În referatul procurorilor DIICOT prin care se propune instanţei parafarea acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei se arată că cei doi tineri sunt acuzați de foarte multe infracțiuni. Anchetatorii nu au diferențiat faptele, astfel că cele două declarații sunt aproape copiate la indigo. Procurorii de la Bucureşti au luat act de trecutul curat al celor doi, de conduita lor şi de posibilităţile de îndreptare, precum şi de acordul dat de ei pentru a munci în folosul comunităţii. Motiv pentru care procurorii şi-au dat acordul efectuării unor pedepse de 2 ani şi 8 luni cu suspendare, cu o perioadă suplimentară de supraveghere de 3 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

SRI neagă implicarea lui Eduard Hellvig în urmărirea șefei DNA

Serviciul Român de Informații (SRI) respinge, într-un comunicat de presă, afirmațiile apărute în spațiul public referitoare la implicarea conducerii sale în dosarul Black Cube și precizează că niciodată, în niciun context, directorul serviciului, Eduard Hellvig, nu a discutat direct sau indirect cu persoanele cercetate în aceastăcauză. În legătură cu speculațiile apărute în spațiul public, SRI mai face următoarele precizări: „De altfel, SRI a contribuit determinant, cu aprobarea directorului și potrivit competențelor legale, la furnizarea de informații relevante care au condus la începerea urmăririi penale în acest caz”. Amintim că unul dintre șefii Black Cube, Dan Zorella, a afirmat în fața anchetatorilor români și israelieni că „este susținut în demersul său de șeful SRI, Eduard Hellvig, dar și de președintele Klaus Iohannis”.