Potrivit cotidianului bulgar „Standart”, Zikolov ar fi fost urmărit de un an de serviciile de contrainformaţii de la sud de Dunăre, suspectat că spiona bazele americane de la Novo Selo şi Bezmer. Informaţiile obţinute de acesta erau transmise ulterior Rusiei, precizează publicaţia bulgară, citată de Mediafax.
 
Fostul ataşat militar al ambasadei bulgare la Bucureşti obişnuia să revină în ţara natală de fiecare dată când avea loc un exerciţiu militar americano-bulgar la una dintre bazele monitorizate de acesta, scrie „Standart”. Zikolov, născut în localitatea Sliven, situată în apropierea celor două baze militare, a profitat de legăturile pe care le avea în regiune şi de contactele în comunitatea de informaţii pentru a strânge date despre numărul de militari americani şi scopurile în care sunt utilizate respectivele complexuri militare.

„Nu există secrete pentru noi în România”

Publicaţia ucraineană „Segodnia” scrie, la rândul său, citând surse din Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, că ambii diplomaţi ai Ambasadei Ucrainei expulzaţi de autorităţile de la Bucureşti ar fi fost mediatori în furnizarea de informaţii secrete Rusiei. Astfel explică ziarul citat întârzierea cu care Kievul a reacţionat la expulzarea celor doi, fiind nevoit să ia în calcul şi „pista rusească” şi având în prealabil consultări la nivel înalt.
 
Ziarul reafirmă ceea ce presa de la Kiev susţinea, la sfârşitul săptămânii trecute, că Ucraina a expulzat la rândul său doi diplomaţi români după ce Bucureştiul a luat măsuri similare în privinţa ataşatului militar Serghei Ilniţki şi a adjunctului acestuia. „Nu există secrete pentru noi în România, dar sunt multe lucruri interesante pentru ruşi, în special informaţii legate de NATO”, a declarat una dintre sursele citate. Informaţiile secrete ar fi vizat instalaţii şi echipamente militare şi sisteme de comunicaţii. „Segodnia” nu excluse însă posibilitatea ca această versiune să fie promovată de români pentru a discredita Ucraina pe fondul disensiunilor cu Kievul privind canalul Bâstroe.

Te-ar putea interesa și: