Ofițerii de la agenția militară a GRU a Rusiei au fost condamnați pentru tentativă de terorism, după ce au fost acuzați că au recrutat o bandă de radicali și paramilitari pentru a-l ucide pe premierul țării în ziua alegerilor.

Asasinarea lui Milo Djukanovic ar fi lansat țara în criză și ar fi permis unui lider pro-rus să preia puterea, au declarat oficiali guvernamentali, conform The Telegraph.

După ce planul a fost dejucat în 2016, cu ajutorul agențiilor europene de infromații, bărbații idendificați ca fiind cetățeni ruși s-au întors în Rusia, iar joi au fost condamnați în absență.

Rusia a negat întotdeauna orice implicare în complotul de lovitură de stat.

Un total de 13 persoane au primit sentințe de închisoare, inclusiv doi lideri din opoziție. Andrija Mandic și Milan Knezevic au declarat că acest complot a fost construit pentru a-i discredita și pentru ținerea lui Djukanovic la putere. Ambii au fost condamnați la cinci ani de închisoare.

„Fiecare membru al organizației criminale a avut o sarcină și un rol predeterminat”, a declarat judecătorul la sfârșitul procesului.

„Toți cei incluși în rechizitoriu sunt vinovați pentru că au încercat un act de terorism”.

Gruparea a primit telefoane criptate sofisticate de la Moscova, potrivit anchetatorilor, iar cel puțin un transfer bancar s-a făcut de pe strada sediului GRU către conspiratori.

 

Te-ar putea interesa și: