Spionajul militar american ia urma noilor provocări

Spionajul militar american ia urma noilor provocări

Washingtonul a înfiinţat cea de-a 17-a agenţie de informaţii cu misiunea de a ţine sub control dosarul nuclear iranian, ambiţiile militare chineze şi regimul rebel de la Phenian.

Strategii de la Pentagon nu au rămas indiferenţi la concluziile unui raport întocmit anul trecut de Comunitatea Naţională de Informaţii care recomanda ca spionajul militar american să îşi depăşească spaţiul tradiţional al zonelor de conflict unde sunt mobilizate forţe ale armatei SUA şi să se orienteze spre zonele care pun probleme tot mai serioase securităţii naţionale a Statelor Unite. În acest context, Departamentul Apărării a decis să îşi reorganizeze serviciul de spionaj, trimiţând mai mulţi ofiţeri să lucreze împreună cu cei ai CIA-ului pentru a culege informaţii în sau despre ţări cum ar fi China, Iran sau Coreea de Nord, dar şi cele din Sahel, unde pare să se fi refugiat militanţii al-Qaida, după ce în ultimul deceniu agenţii Pentagonului s-au concentrat doar pe zonele de conflict.

Astfel, câteva sute de ofiţeri de informaţii vor alcătui noul Serviciu Clandestin de Apărare (Defense Clandestine Service). Pentagonul avea deja în subordine Agenţia de Informaţii Militare (DIA) care activa exclusiv în zonele unde trupele militare americane erau staţionate. Noua structură va avea în vedere detaşarea agenţilor în zone care prezintă un interes sporit în prezent, printre acestea numărându-se Africa, unde al-Qaida este tot mai activă, sau Asia de Est unde ameninţarea rachetelor nord-correne şi creşterea puterii militare chineze îngrijorează administraţia de la Washington.

Spionii-afacerişti

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţii Departamentului Apărării sunt deja implicaţi în activitatea de culegere de informaţii în domenii precum terorismul şi armele de distrugere în masă, cei mai mulţi lucrând sub acoperire în cadrul birourilor CIA de la ambasadele americane. Presa americană a dezvăluit că Pentagonul a solicitat deja Congresului american permisiunea ca agenţii săi să opereze în ţările-ţintă sub acoperirea unor oameni de afaceri. Un raport intern întocmit anul trecut de James Clapper, directorul Comunităţii americane de Informaţii (National Intelligence), atrăgea atenţia că Agenţia de Informaţii Militare se axează mai degrabă pe misiunile tradiţionale de culegere de informaţii în zonele de război şi mai puţin pe spionajul care abordează noile provocări globale şi confruntarea datelor strânse de Pentagon cu cele obţinute de alte servicii de spionaj americane.

Studiul mai menţionează că Pentagonul nu a răsplătit suficient, prin promovări, activitatea agenţilor săi în exterior, astfel că mulţi dintre aceştia au plecat la CIA ori s-au reorientat către alte activităţi în cadrul Pentagonului.

Secretarul Apărării Leon Panetta, fost director al CIA, a lăsat să se înţeleagă că prin noul serviciu se doreşte depăşirea acestor neajunsuri. Ofiţerii care vor activa în cadrul său, militari şi civili, vor fi subordonaţi atât şefului biroului local al CIA cât şi centralei noii structuri informative. Se încearcă astfel să se răspundă şi plângerilor CIA-ului, care vedea în activitatea ofiţerilor de informaţii militari o intruziune în zona sa de competenţă.

Până în prezent, Pentagonul spiona doar în zonele de război unde erau mobilizate trupe americane <object width="633" height="315"><param name="movie" value="http://rt.com/s/swf/player5.4.swf?file=http://rt.com/files/news/egytp-ngo-ban-us-825/i4dfbf8f374b4e1ab094936088ad2c09d_gagging-democracy.dv.flv&image=http://rt.com/files/news/egytp-ngo-ban-us-825/ngo-mock-protesters.n.jpg&skin=http://rt.com/s/css/player_skin.zip&provider=http&abouttext=Russia%20Today&aboutlink=http://rt.com&autostart=false"></param><embed src="http://rt.com/s/swf/player5.4.swf?file=http://rt.com/files/news/egytp-ngo-ban-us-825/i4dfbf8f374b4e1ab094936088ad2c09d_gagging-democracy.dv.flv&image=http://rt.com/files/news/egytp-ngo-ban-us-825/ngo-mock-protesters.n.jpg&skin=http://rt.com/s/css/player_skin.zip&provider=http&abouttext=Russia%20Today&aboutlink=http://rt.com&autostart=false" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="633" height="315" /></object>

Prin crearea noului serviciu secret, Washingtonul vrea să mute centrul de greutate al spionajului american spre Extremul Orient Citiţi şi:

  • Spionajul american se reorganizează. Unde vor fi trimiși agenții Serviciului Clandestin de Apărare
  • Războiul secret dus de CIA cu Iranul