Evenimentul Zilei > International > Spionaj la Elysée. Avertismentul lui Hollande. Libération anunţă noi dezvăluiri
Spionaj la Elysée. Avertismentul lui Hollande.  Libération anunţă noi dezvăluiri

Spionaj la Elysée. Avertismentul lui Hollande. Libération anunţă noi dezvăluiri

Orice încălcare a angajamentului Statelor Unite ale Americii de a mai spiona conducerea statului francez va fi considerată o încălcare gravă a relaţiei franco-americane, a avertizat preşedintele francez François Hollande, în faţa presei prezente la summitul european care a început joi la Bruxelles.

“Consider că dacă s-ar produce orice îndepărtare de la angajamentul care a fost luat (în noeimbrie 2013), ar însemna o încălcare gravă a relaţiei noastre”, a afirmat şeful statului francez.

Vorbind despre “agresiuni”  împotriva “teritoriului” şi “autorităţilor” franceze, François Hollande a reamintit că, în discuţia telefonică purtată miercuri, omologul său american Barack Obama “a confirmat” încă o dată că “preşedinţia Republicii (franceze) nu mai constituie un obiectiv” pentru serviciile americane de informaţii, scrie Agerpres.

După “angajamentul SUA că, începând din noiembrie 2013, au încetat toate aceste practici”, Barack Obama a “reiterat” deja aceste asigurări la Washington în februarie 2014, a mai indicat şeful statului francez, referindu-se la vizita de stat întreprinsă în capitala SUA.

“Aceste practici sunt condamnabile, iar eu le-am condamnat de fiecare dată când au existat dezvăluiri”, a adăugat preşedintele Hollande, potrivit căruia “cele care au fost publicate nu sunt primele şi, fără îndoială, nici ultimele”.

Conform documentelor dezvăluite de Wikileaks şi publicate marţi în presa din Hexagon, spionajul american a interceptat, cel puţin în intervalul 2006-2012, comunicaţiile ultimilor trei preşedinţi francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi François Hollande.

Pe de altă parte, Laurent Joffrin, directorul cotidianului francez Libération, a anunţat că ziarul său posedă “încă două seturi de documente care vor fi furnizate publicului la începutul săptămânii viitoare”, scrie lexpress.fr.