Spionaj á la Hollywood, la mare altitudine

Spionaj á la Hollywood, la mare altitudine

Jocurile aeriene de spionaj, descrise în celebrul fi lm american Top Gun, de pe vremea Războiului Rece, se desfășoară în realitate, 30 de ani mai târziu, în timp ce în estul Ucrainei situația este din ce în ce mai disperată.

Un avion spion al Forțelor Aeriene americane a evitat o „întâlnire” cu un avion al armatei ruse, în 18 iulie, la o zi după doborârea avionului malaezian în Ucraina, de către o rachetă trasă de separatiștii pro-ruși.

Potrivit CNN, avionul de tip RC-135 Rivet Joint a intrat în spațiul aerian suedez, fără permisiunea acelui stat, conform dezvăluirilor făcute de un oficial militar. De altfel, aparatul pare să fi violat și spațiul aerian al altor țări, și nu este clar dacă avea sau nu permisiune în acest sens.

Avionul american se afla în spațiul aerian internațional, într-o misiune de spionaj a armatei ruse, când rușii au început o acțiune puțin obișnuită și l-au urmărit cu un radar de la sol. Apoi rușii au trimis cel puțin un avion de vânătoare pentru a intercepta aparatul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Echipajul avionului-spion a fost atât de îngrijorat că a fost surprins de radar, încât a vrut să iasă din acea zonă cât mai repede psoibil. Cea mai rapidă rută pentru a ieși din raza rușilor a fost prin spațiul aerian suedez, chiar dacă nu exista permisiunea forțelor aeriene suedeze în acest sens.

Avertizare pentru Suedia

În urma acestui incident, SUA discută problema cu Suedia și îi anunță pe oficiali că ar putea exista și alte situații în care avioanele americane trebuie să devieze rapid de la curs și nu pot aștepta primirea acceptului de survol.

„Recunoaștem că un avion american a pătruns în spațiul suedez și ne vom asigura că vom comunica în mod deschis și corect cu autoritățile suedeze, pentru a preveni apariția unor situații similare, înainte ca ele să se producă”; a anunțat Departamentul de Stat. Incidentul a fost relatat de presa suedeză, dar oficialii ruși nu au avut nicio reacție imediată.

A fost cel puțin a doua întâlnire periculoasă între un avion american și unul rusesc, în ultimele luni. În aprilie, un aparat rusesc Su-27 Flanker a trecut la circa 30 de metri de un aparat de recunoaștere RC-135U al forțelor aeriene ale SUA, deasupra Mării Okhotsk, între Rusia și Japonia. Avioanele de luptă americane și rusești se întâlnesc deseori, dar activitatea radarului rusesc, într-un astfel de caz, este neobișnuită, spun specialiștii.

Accidentul aviatic din Ucraina, din 17 iulie, în care au murit 298 de oameni, a crescut tensiunile dintre Washington și Moscova, deși rebelii pro-ruși își neagă vinovăția.

Orașele ucrainene, sub asediu

Civilii din estul Ucrainei se pregătesc pentru asediu, în timp ce forțele guvernamentale se apropie de orașele controlate de rebeli, Donețk și Luhansk. Localnicii își fac provizii de hrană și alte obiecte necesare și dorm în subsolul clădirilor, după ce informațiile arată că Luhansk este practic înconjurat și nu are electricitate.

Nouă civili au fost uciși, sâmbătă, și opt au fost răniți, în aceste zone. Din aprilie, când au izbucnit luptele în estul Ucrainei, 1.500 de oameni au fost uciși.

Situația este extrem de gravă în Luhansk. Clădiri rezidențiale, o școală și un supermarket au fost avariate de bombardamentele permanente. Guvernul de la Kiev a avansat în est, după venirea la conducere a președintelui Petro Poroșenko.