Institutul Național de Statistică a făcut publice datele privind consumul de energie eletrică și cum a evoluat el în ultima perioadă. Așadar, potrivit ultimelor cifre analizate de INS, consumul naţional de energie electrică a scăzut cu 5,7% în primele nouă luni ale anului, economiile populaţiei fiind de 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Industria a consumat mai puţin cu 4,9%. În schimb, cantitatea de energie folosită pentru iluminatul public a crescut cu 3,2%. În acelaşi timp producţia naţională a fost mai mică cu 6,6%. Cel mai mult a scăzut producţia în hidrocentrale, cu aproape 25%, urmată de cea în termocentralele clasice, cu 1,1%. Creşteri au înregistrat centralele fotovoltaice - 3,7% şi eoliene - 18,1%.
Importurile au fost mai mari cu 14,2%, până la 6,4 TWh, în timp ce exporturile au fost mai mari cu 9,1%, până la 5,1 TWh, România rămânând astfel importator net. Cert este că în ceea ce privește consumul casnic oamenii s-au speriat de facturile immense, așa că nu mai țin lumina aprinsă, încearcă să reducă pe cât posibil orice fel de consum inutil.
Facturi de 10.000 de euro pentru o locuință cu un consum normal la energie
Mai ales că încă de la începutul lunii septembrie au început să vina facturi colosale la energie eletrică, vobim și de facturi de 3.400 de lei pentru apartamente de două camera, ba chiar și mai mult. Există așadar și facturi de 10.000 de euro pentru o locuință cu un consum normal la energie, iar toate acestea au fost deja contestate și la protecția consumatorului, dar și în instanță o parte dintre ele. Însă deocamdată legiutorii, deși promit să schimbe modalitatea de calculare a consumului, abia din 2023 ar trebui să fie plafonat acest preț. Până atunci însă românii trebuie să înfrunte iarna și tot ce vine odată cu ea din prespectiva energetică și a consumului de gaze.