Procedura: Cercetătorii au dezactivat genele de creștere ale organelor din embrionul maimuței și le-au înlocuit cu celule stem umane. Experții afirmă cu tărie că experimentul deschide o cale pentru crearea de organe pentru transplant.
Echipa, formată din membri Institutului Salk din Statele Unite și Universitatea Catolică din Murcia (UCAM) din Spania, a modificat genetic embrioni de maimuță pentru a dezactiva genele esențiale pentru formarea organelor. Apoi, oamenii de știință au injectat celule stem umane, care sunt capabile să creeze orice tip de țesut în embrion. 
Rezultatul acestui experiment este o maimuță cu celule umane care nu s-a născut, deoarece cercetătorii au oprit procesul de dezvoltare. Experimentul a avut loc în China pentru a evita problemele legale.  „Rezultatele sunt foarte promițătoare”, spune Núñez.
Pentru a evita problemele etice, comunitatea științifică a stabilit în mod tradițional „linia roșie la 14 zile”, ceea ce nu este suficient timp pentru ca embrionul să dezvolte un sistem nervos central uman. Toţi  embrionii sunt distruși înainte de expirarea acestei perioade. „În niciun caz, gestația nu este adusă la termen complet”, a subliniat Núñez.
Echipa nu a oferit mai multe detalii, deoarece așteaptă să își publice rezultatele într-o revistă științifică de renume internațional: „Acum încercăm să continuăm experimentarea cu celule umane şi la rozătoare dar şi la porci”, explică cercetătorul Juan Carlos Izpisúa.  În Spania, acest tip de cercetare este restricționat. „Facem experimentele cu maimuțele în China, deoarece, în principiu, ele nu pot fi făcute la noi”. „Ceea ce ne dorim este să facem progrese spre binele oamenilor care au o boală”.
Reacţii la acest experiment revoluţionar
Andre Walker, New York Observer, a declarat că cercetarea este un „pas înainte” dacă ajută la salvarea pacienților care ar putea muri fără un transplant. „Într-o lume ideală nu am face rău animalelor în acest fel. Dar cred că dacă vi se oferă să alegeţi între moartea unui copil și moartea unei maimuțe, trebuie să acceptați moartea maimuței”. 
În dezacord cu opinia sa, David Vance – comentator politic – a susținut că utilizarea animalelor în experimente medicale este „defectuoasă din punct de vedere științific și moral” și „vor fi respinse de multe persoane”.  „Drumul spre iad este pavat cu intenții bune. Dacă cei care ne deschid acel drum poartă halate albe, nu înseamnă că este o destinație pe care ar trebui s-o urmăm„, titrează elpais.