Spectacol pe cer, în această noapte. Luna plină din martie, fenomenul astronomic care alungă iarna

Spectacol pe cer, în această noapte. Luna plină din martie, fenomenul astronomic care alungă iarna Lună plină. Sursa: Arhiva EVZ

Luna plină din martie va aduce cu ea și primăvara, spun specialiștii. Are numeroase denumiri în toată lumea și este menționată și în scrierile religoase. Odată cu ea, se va putea observa pe cer și o procesiune de planete.

Luna plină din martie anunță sfârșitul mult așteptat al iernii. Ea va putea fi observată vineri, 18 martie, și va apărea pe cer 3:18 a.m, cu doar două zile înainte de echinocțiul de primăvară. Chiar dacă temperaturile din România nu sunt încă de primăvară, vremea se va încălzi începând de luni, iar potrivit specialiștilor, creșterile de temperatură au legătură că acest fenomen.

Spectacol pe cer

Din punct de vedere tehnic, luna plină durează doar o clipă, când luna, soarele și pământul se aliniază, în această ordine, pe o linie invizibilă de 180 de grade, potrivit NASA. Cu toate acestea, luna va apărea strălucitoare și plină pentru observatorii cerului până sâmbătă, 19 martie, dimineața.

Cine vrea să se trezească devreme pentru a surprinde luna plină de vineri va avea parte, de asemenea, de un fenomen astronomic spectaculos, o așa numită procesiune de planete. Venus, Saturn și Marte vor fi vizibile lângă orizont în jurul orei 6:17 a.m., potrivit unui material publicat pe solarsystem.nasa.gov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nume tradiționale

Luna plină din martie poartă multe nume tradiționale, conform Almanahului Fermierului din Maine. Astfel, pentru triburile nordice, a fost Luna Corbului, o referire la aceste păsări care semnalează sfârșitul iernii, sau Luna Crustă, numită după crusta de zăpadă încă prezentă pe pământ în zonele nordice reci.

Triburile care trăiesc printre copaci de arțar o numesc Sap Moon sau Sugar Moon, deoarece primăvara devreme este momentul prielnic pentru a scoate siropul dulce din arborii de arțar, potrivit NASA. Triburile de nativi americani au numit-o Luna vierme, deoarece zăpada dezghețată dezvăluie adesea o grămadă vietăți târâtoare.

Semnificații religioase

Luna plină din martie apare și în mai multe scrieri religioase. În creștinism, se numește Luna Postului Mare dacă este ultima lună plină a iernii sau Luna Pascală dacă este prima lună plină a primăverii.

În iudaism, luna plină din martie cade aproape de mijlocul lunii ebraice Adar. Coincide cu festivalul Purim, o sărbătoare care comemorează mântuirea poporului evreu dintr-un decret de moarte regală în jurul secolului al IV-lea î.Hr., potrivit NASA.

Și în hinduism, luna martie cade în timpul lunii Phalguna, corespunzând festivalului Holi, o sărbătoare a victoriei binelui asupra răului și a începutului primăverii.